Emelkedett az infláció


2018. jún 08. írta: Takarék

A várakozásoknak megfelelően májusban 2,8%-ra emelkedett a fogyasztói árak növekedési üteme az előző havi 2,3% után, amit elsősorban a okozott, hogy egy évvel ezelőtt éppen csökkentek, míg most éppen emelkedtek az üzemanyagárak, így az alacsonyabb bázishoz képest magasabb volt az üzemanyagok áremelkedési üteme.

Váratlanul gyorsult a szolgáltatási árak növekedése is. Az előző hónaphoz képest 0,6%-kal nőttek az árak. A továbbra is gyenge árnyomásra utal, hogy a maginfláció 2,4%-ra maradt, míg a kosárba tartozó termékek és szolgáltatások árai mindössze 0,2%-kal emelkedtek áprilishoz képest. Az igen dinamikus bérnövekedés továbbra sem jelenik meg az árakban, csupán egyes részterületeken.

Ahogy a Takarékbank elemzői számítottak rá, a tojásárak visszarendeződése folytatódott, egy hónap alatt 3,4%-kal csökkentek a tojásárak, így az éves növekedési ütem 14,3%-ra csillapodott az év elején mért 49%-os árrobbanás után. Jelentősen, 12,7%-kal drágult a vaj, 9,6%-kal a száraztészta, 7,5%-kal a tejtermékek, valamint 6,1%-kal a liszt ára, ezzel szemben 19,9%-kal csökkent a cukor ára. Így az élelmiszerárak összesen 3,8%-kal emelkedtek.

A legnagyobb mértékben, 5,2%-kal a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt, ezen belül is az utóbbiak árnövekedése 7,4% volt a jövedéki adóemelés miatt. A háztartási energia 1,3%-kal, ezen belül a tűzifa 13,2%-kal, a palackos gáz 3,6%-kal drágult, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott. A szolgáltatások ára átlagosan 1,7%-kal, a ruházkodási cikkeké 0,8%-kal emelkedtek. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 4,3%-al, ezen belül a járműüzemanyagokért 9,5%-kal kellett többet, míg a tartós fogyasztási cikkekért 1,2%-kal kevesebbet kellett fizetni.    

tankolas.jpgFotó: tehrantimes.com

A következő hónapokban az üzemanyagok bázishatása miatt gyorsulhat az infláció, így az év közepén néhány hónapig átmenetileg meghaladhatja a 3%-os inflációs célt, amit az okozott, hogy az üzemanyagárak a tavalyi év közepén jelentősen csökkentek, így a viszonyítási bázis alacsony lesz, míg jelenleg több geopolitikai feszültség miatt is jelentősen nőnek az olaj- és üzemanyagárak. Az év eleji célzott áfa-csökkentések is támogatják az alacsony inflációt.

Az év végére az infláció ismét kissé mérséklődhet, így idén átlagosan 2,7%-os inflációra számítanak a Takarékbank elemzői, azonban a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése, valamint a forint gyengülése miatt az infláció nagyobb gyorsulást is mutathat, bár ennek még nem mutatkoznak jelei. Ezzel szemben a tartósan alacsony importált infláció, valamint a bér- és vállalkozói terhek csökkentése fékezhetik az árak emelkedését. Emiatt az MNB egyelőre középtávon nem kényszerül a monetáris kondíciók szigorítására, így a Monetáris Tanács tartósan lazán tarthatja a monetáris kondíciókat nem-konvencionális eszközök használatával. 2019-ben azonban már tartósan elérhető lesz a 3%-os inflációs cél.

infla.png

 

Szólj hozzá