Csökkent a külkereskedelmi többlet


2018. jún 08. írta: Takarék

A várakozásokat alulmúlva, 536 millió euróra csökkent a külkereskedelmi mérleg többlete az egy évvel ezelőtti 799 millió euróról. Az ipari termelés megugrásával összhangban 10,7%-kal nőtt az export euró értéke, amit az okozott, hogy idén áprilisban két munkanappal több volt, míg az import euró értéke ennél jóval gyorsabban, 15,8%-kal emelkedett, ami igen robosztus belső keresletre utal.

Mivel a kiskereskedelmi forgalom nem mutatott gyorsulást, feltehetően a beruházások szárnyalása, vagy készletek feltöltése okozhatta a gyorsabb import növekedést. Az első négy hónapban az export euró értéke 5,1%-kal, az importé 6,7%-kal nőtt, így 308 millió euróval 2642 millió euróra csökkent a külkereskedelmi többlet.

job-consultancy-in-kolkata.jpgFotó: giraffestorage.com

Az év egészében a Takarékbank elemzői arra számítanak, hogy a külkereskedelmi többlet mintegy 530 millió euróval  7,55 milliárd euróra mérséklődik a tavalyi 8,08 milliárd euróról, így összességében enyhén rontja a GDP növekedését, de jóval kisebb mértékben, mint a tavalyi évben, így a GDP növekedési üteme 4,6%-ra gyorsulhat, de nem zárható ki még ennél dinamikusabb növekedés sem. A robosztus belső kereslet, az élénkülő fogyasztás és dinamikusan növekvő beruházások importnövelő hatását ellensúlyozhatta a viszonylag kedvező európai konjunktúra, valamint újabb exportkapacitások folyamatos üzembe helyezése, ezzel szemben az olajárak szárnyalása ronthatja a cserearányokat.

A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019-ben pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat. Ezek a folyamatok pedig a forintnak tartós támaszt adnak, így az év második felében a forint lassú, fokozatos erősödésére számítanak a Takarékbank elemzői.

import-export.png

 

Szólj hozzá