Nőtt az ipari termelés


2018. jún 06. írta: Takarék

7,8%-kal nőtt az ipari termelés áprilisban az előző havi 2,4%-os visszaesés után, amit döntően a naptárhatás okozott, mivel áprilisban kettővel több, ezzel szemben idén márciusban kettővel kevesebb munkanap volt. Ezzel kiigazítva a növekedés 1,9%-ról 2,9%-ra gyorsult. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban az előző hónaphoz viszonyítva 0,2%-kal nőtt.

Az adatok kissé elmaradnak a várakozásoktól, azonban a kilátások igen kedvezőek, így a következő hónapokban visszatérhet az erőteljesebb növekedés részben új autómodellek hazai gyártása, új kapacitások üzembe helyezése miatt, részben pedig a tavalyi második félévi gyenge bázis hatására. Kedvező, hogy az erőteljes belső kereslet miatt egyre erősebb szerepet játszik az ipar belföldi értékesítése, amit az építőipari boom is támogat, amit tükröz az ipari és építőipari hangulat történelmi csúcsra emelkedése is.

motorenproduktion.jpgFotó: theworldofmbamg.wordpress.com

Noha az elmúlt hónapokban az európai és német konjunktúra indexek visszaestek, a növekedés folytatását jelzik előre. Idén összességében 6,5%-ra gyorsulhat az ipari termelés növekedése a tavalyi 4,8% után, ami jelentős mértékben hozzájárulhat a GDP növekedés idei gyorsulásához, így idén 4,6%-os GDP növekedésre számítunk, de a számos felfelé mutató kockázat miatt a növekedés ennél gyorsabb is lehet. A konjunktúramutatók alapján az ipari termelés akár szignifikánsan gyorsabban is növekedhet. Az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások. 2015 óta az ipari termelés 8,9%-kal, 2010-hez képest pedig 33%-kal bővült.

ipari_termeles_2018_jun.png

 

Szólj hozzá