Felfelé korrigálta a kiskereskedelmi adatokat második becslésével a KSH


2018. máj 25. írta: Takarék

Márciusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 8,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva - főként a húsvét miatt - 7,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - jelentette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A május 4-én kiadott első becsléshez képest mind a nyers, mind a kiigazított adatot 0,2 százalékponttal felfelé javította a hivatal.

Az első negyedévi növekedés a naptárhatástól megtisztított adatok szerint szintén 7,3 százalékos lett az előzetesen jelzett 7,2 százalék helyett, a nyers adat 7,8 százalékos növekedést mutat a korábbi 7,7 százalékkal szemben. A márciusi növekedést az élelmiszer eladások 7,7 százalékos növekedése húzta a februári 3,6 százalék és az előzetesen jelzett 7,0 százalék után, amiben szerepe lehetett a tízezer forintos Erzsébet-utalványoknak és a húsvéti bevásárlásnak.

05_doe-_370.jpgFotó: Financial Tribune

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,4, százalékkal nőtt a forgalom az első becslésben közölt 7,8 százalék helyett, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

kisker_2018_maj.jpg

Szólj hozzá