Reális növekedési ambíció


2018. máj 17. írta: Takarék

Összességében minden feltétel adott az éveken át tartó lendületes gazdasági növekedéshez – állítja a TakarékBank vezető közgazdásza, aki szerint ha összejön az MNB által szorgalmazott hitelboom, nem is kérdés, hogy a magyar gazdaság képes évente négy százalékkal gyarapodni - mondta a Figyelőnek adott interjújában Suppan Gergely.

Jelenleg Magyarország abszolút a régióval együtt tud nőni, ami nagyon fontos, miután hosszú időn keresztül lelógtunk a térségi térképről. Adott az esélyünk arra, hogy a ciklus végére beérjük Portugália átlagát.

Másik fontos célkitűzés, hogy 2022-re eltűnjön a deficit a költségvetésből. Ez hogy jön össze?

Például a kormány jelenleg megelőlegezi az uniós kifizetéseket, amelyek későbbi ideutalása akár ezer milliárd forintos többletet is jelenthet az államháztartásban. Vagyis nemhogy deficit nem keletkezik, hanem egy erős szufficit képződik a büdzsében. Nem beszélve arról, hogy az idei és a jövő évi lendületes növekedés, amely nagyjából belátható, eleve többletpénzt hoz a költségvetésnek. Ha pedig csökken a hiány, majd eltűnik, az államadósság nominálisan is apad.

Ezek szerint a 60 százalékos adósságráta is belátható távolságba került?

Miként az szerepel is a kormány terveiben.

Nézzük végezetül a jegybank által szorgalmazott hitelboom témakörét. Nem esünk vissza ezáltal a korábbi pénzügyi csapdába?

A háztartások hitelállománya a GDP-nek csupán a 15 százaléka, a vállalatoké pedig a 17 százaléka. Mindkettő mind historikusan, mind régiós, továbbá nemzetközi összehasonlításban is extrém alacsony. Ezen arányok megduplázódása sem jelentene túlfűtöttséget, túlhitelezést vagy egyensúlyi kockázatot.

suppan_gergely_1.jpg

Szólj hozzá