Variációk lakásáfára


2018. máj 16. írta: Takarék

Jóllehet a térségben jelenleg hazánkban a legalacsonyabb az új lakásokat terhelő forgalmi adó, a kedvezményes kulcs megszüntetésével a legmagasabb adót kellene fizetni 2020-tól. Ezért sem valószínű, hogy a kormány ne hosszabbítaná meg az 5 százalékos áfa hatályát, ugyanakkor a bevezetéskor figyelembe vett lengyel példa mellett más megoldások is felmerülhetnek. Érdekesség, hogy az alacsonyabb áfát más országok eleve határozatlan időre vezették be - írja a Magyar Idők.

Az alacsonyabb áfát alkalmazó országok hazánk kivételével határozatlan időre vezették be azt. Az adóbevallás szempontjából fontos tudnivaló, hogy az ingatlan eladásából származó jövedelem után is fizetni kell személyi jövedelemadót, ha öt éven belül, magasabb áron történt az értékesítés.

Azonban ha nem hosszabbítanák meg a határidőt, akkor számolni kellene annak valamennyi kedvezőtlen hatásával, hogy nálunk lenne érvényben a régió legmagasabb, 27 százalékos áfa kulcsa 2020-tól. Ez a kormány népesség- és lakáspolitikáját ismerve nem lehet cél, a lehetséges folytatást illetően ugyanakkor figyelemre méltó Szlovénia megoldása: ott a kedvezményes áfa kulcs csak akkor érvényesíthető, ha a vásárlás célja a saját lakhatás biztosítása.

Ami az ingatlanpiac további szempontjait illeti, a jegybank elemzése szerint jelenleg Ausztriában a legmagasabb a lakásállomány éves megújulási aránya. A 2017-ben épült lakások száma ott megközelíti az előző év végén meglévő állomány 1,4 százalékát, és az elmúlt évtizedben folyamatosan 1 százalék körül alakult a megújulás mértéke.

real-estate-investment.jpgFotó: Alomadniyo

 

Szólj hozzá