A mélyponthoz közelítenek a hitelkamatok


2018. máj 16. írta: Takarék

A márciusig tartó egy évben is tovább csökkentek a lakossági hitelek kamatai. Egyes termékeknél ugyanakkor már láthatóan lassul az árak mérséklődésének üteme, sőt idén az első negyedévben akadt példa a kamatok enyhe emelkedésére is - írja a Világgazdaság.

Tovább csökkentek a március végéig tartó egy év alatt a lakossági hitelek kamatai, igaz, a korábbiakhoz képest már mérséklődött az ütem – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból. Egyes hitelkonstrukcióknál pedig megállni látszik a kamatok csökkenése, miután 2018 első negyedévében már alig változtak a kondíciók.

A jegybank adatai szerint a forint lakáshitelek szerződésekben szereplő átlagos éves kamata 4,13 százalékot ért el márciusban, ez 39 bázisponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. 2018 első negyedévében ugyanakkor már nem csökkent, hanem szűk sávban – 4,05 és 4,13 százalék között – ingadozott a jegybank által kimutatott átlagos ráta, vagyis a teljes forint lakáshitel-piacon már megszakadni látszik az évek óta tartó, gyakorlatilag folyamatosan csökkenő trend.

personal_loan_background_0.jpgFotó: IIFL

Szólj hozzá