A magyar bankok felkészültek a brutális növekedésre


2018. máj 16. írta: Takarék

Hitelboom, nagyobb tranzakciószám, PSD2, azonnali átutalás, MiFID2, GDPR - ezekre mind fel kell készülniük a bankoknak, ami hatalmas feladat, a rengeteg szabályozási megfelelési projekt mellett pedig még az üzleti lehetőségekre is fel kell készülniük. Banki IT-vezetők és a szektor nagy beszállítói beszéltek erről a Financial IT and Disruptive Technologies 2018 konferenciánk második paneljén - írja a Portfolio.

Az MNB által előre jelzett hitelboom, a tranzakciók várható növekedésére felkészültek a bankok - vélekedett Bőle Ferenc (OTP). Az OTP méreténél fogva szerencsés helyzetben van, sokat tudnak fejlesztésre fordítani, de még így is rengeteg olyan projekten dolgoznak, ami szabályozási megfeleléssel kezdődik (MiFID2, PSD2, GDPR, azonnali fizetés).

Az azonnali fizetési projekt belső hatékonysági projekt is, ami belső működési változásokat is hozhat. Az igazi változásokat nem a volumen, hanem a tranzakciók típusának a változás hozhatja el - folytatta Kozma Zoltán (Takarékinfo). A szabályozási projektek mellett további kihívások is lesznek, például hogy a banki rendszerek hétvégén is működjenek, a banki folyamatokat kell átgondolni.

it2-20180515.png

 

Szólj hozzá