Nőtt a hazai GDP


2018. máj 15. írta: Takarék

A várakozásoknál kissé gyorsabban, 4,4%-kal nőtt a hazai GDP az első negyedévben, míg a kettővel kevesebb munkanap miatt szezonálisan és munkanappal kiigazítva a növekedés 4,7% volt. A tavalyi utolsó negyedévhez képest a növekedés 1,2% volt.

A növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá, míg az ipari termelés és az építőipar – a gyenge márciusi adatok miatt, amit nagyrészt az igen kedvezőtlen időjárás befolyásolt – némileg lassult. A mezőgazdaság feltehetően kevésbé húzta vissza a növekedést, mivel a tavalyi visszaesés kikerül a bázisból. A felhasználási oldalon a kiemelkedő bérdinamikának köszönhetően gyorsulhatott a fogyasztás növekedése, erős maradhatott a beruházások növekedése, míg a külkereskedelmi egyenleg kisebb mértékű romlása miatt kevésbé húzhatta vissza a növekedést.

A következő negyedévekben a lakás- és irodapiaci átadási hullám, a felgyorsuló tisztán állami és uniós támogatású beruházások, valamint további feldolgozóipari – amelyek közül kiemelkedik a Mercedes második félévben induló új gyárberuházása – kiskereskedelmi, vendéglátóipari, fotovoltaikus energetikai beruházások hatására gyorsulhat a gazdaság növekedése, amit a továbbra is élénk fogyasztás is támogat. Az üzembe lépő új exportkapacitások pedig az exportnak adhatnak további lendületet, így a külkereskedelmi többlet a tavalyihoz képest kisebb mértékű csökkenése kevésbé húzhatja vissza a növekedést.

jobs-economic-growthsmall.jpgFotó: Congressman Bruce Westerman

Ezért a következő negyedévekben a GDP növekedése elérheti az 5%-ot, amit a második negyedévben az is támogat, hogy egy munkanappal több lesz. A kedvező áthúzódó hatások miatt a Takarékbank az idei növekedési előrejelzését 4,6%-ra, a jövő évit 3,8%-ra emelheti a korábbi 4,5, illetve 3,6%-ról, de a számos felfelé mutató kockázat miatt akár gyorsabb növekedést is elérhet a hazai gazdaság.

gdp_q1_1.png

A munkaerőhiány azonban egyrészt akadályozhatja a gyorsabb növekedést, ezért a folyamatban levő beruházások csúszhatnak, de emiatt a dinamikus gazdasági növekedés tartós maradhat. Másrészt éppen emiatt a bérkiáramlás gyorsabb lehet, így a fogyasztás növekedése is magas maradhat, miközben a vállalatok további technológiai, gép-, automatizálási és digitalizációs beruházásokra kényszerülnek, ami szintén gyorsíthatja a növekedést, ráadásul a termelékenységet és a versenyképességet is javítja, ami a fenntartható növekedéshez elengedhetetlenül szükséges.  

gdp_q1_2.png

Az első negyedévben a negyedéves alapú növekedésünk felülmúlta a régiós országok növekedését, a román gazdaság stagnált, a cseh GDP 0,5%-kal, a szlovák 0,9%-ka nőtt, míg éves szinten a régiós országok élére került a magyar növekedés: a román GDP 4%-kal, a cseh 4,5%-kal, a szlovák 3,6%-kal növekedett. Kisebb negatív meglepetést okozott, hogy a német GDP mindössze 0,3%-kal nőtt egy negyedév, 1,6%-kal egy év alatt, míg szezonálisan és naptárhatással kiigazítva a német növekedés 2,3% volt.

gdp_q1_3.png

 

Szólj hozzá