Bártfai-Mager Andrea az eddigi vagyonpolitika folytatását támogatja


2018. máj 15. írta: Takarék

A legfontosabb feladatok közé a 2010-ben elkezdett vagyonpolitika folytatását, a közvagyon gyarapítását és a vele való ésszerű gazdálkodást sorolta Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén kinevezése előtti meghallgatásán, Budapesten.

Bártfai-Mager Andrea megjegyezte: a nyolc évvel ezelőtt hivatalba lépett kormány előbb megállította az állami vagyon kiáramlását, majd a stratégiai elemeket visszaszerezte.

A tárca nélküli miniszterjelölt főbb feladatai között kiemelte az állami vagyonon belül azonosítani azokat a területeket, amelyek húzóágazatokká válhatnak, és amelyekhez szakpolitikai érdek fűződik, továbbá azoknak a vagyonelemeknek a kijelölését, amelyekre az államnak nincs szüksége.

Az eddigi kormánybiztos, aki 2016 óta felelt a postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért, a továbbiakban a hozzá tartozó négy főbb terület aktualitásairól beszélt.

Ami a postát illeti, Bártfai szerint a cél hosszú távú stratégiával biztosítani a piaci nyereségességet.

A Magyar Fejlesztési Bankról szólva a miniszterjelölt felidézte, 700 milliárd forintnyi olyan finanszírozási igényt azonosítottak, amelyet a kereskedelmi bankok nem tudnak valamiért lefedni.

A Takarék csoportról szólva a tárca nélküli poszt várományosa rámutatott, az integráció után továbbra is az a cél, hogy a vidék bankja maradjon a csoport.

A közműszolgáltatás területén Bártfai-Mager Andrea többek között azt emelte ki, hogy a társaságok a jövedelmeket visszaforgatják a korszerűsítés érdekében.

A költségvetési bizottság előtt az új kormánytag felvázolta a terveket és értékelte a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosi idejét.

A tárca nélküli miniszter egy visszaemlékezéssel kezdte meghallgatását: a kormány először megállította az állami vagyon kiáramlását, megszilárdította annak kezelését, és visszaszerezte a stratégiai vagyonelemeket. Ennek kapcsán említette a közműszolgáltatásokat.

Elmondása szerint számos nemzetközi példát megvizsgáltak és arra a következtetésre jutottak, hogy minden egyes vagyonpolitikának meg kell találnia a fókuszát.

  • Először is meg kívánják keresni a nemzeti bajnokokat, sikervállalatokat, amelyek az ország versenyképességének letéteményesei lehetnek.
  • Fel kell térképezni azokat a vagyonelemeket, amelyek fenntartása elengedhetetlenül szükséges, de nem lehet versenyképességi áttörést várni tőlük.
  • Harmadrészt fel kell térképezni, melyek azok a vagyonelemek, amelyekre nincs szükség.

Az aktív tulajdonosi joggyakorlást szeretnék folytatni ott, ahol alapvető szektoriális változásokra van szükség - mondta.

Kiemelte azt is, hogy a közművagyont tovább szeretné gyarapítani a magyar állam.

Emellett aktivizálni kívánják a fejlesztési bank tevékenységét, valamint feltörekvő iparágakban is szeretnék, ha megjelenne a magyar állam.

A kormánybiztosi ideje kapcsán felidézte a Magyar Posta működését és itt megemlítette, hogy a logisztikai iparágban kellene előrelépnie a cégnek. Szerinte a posta 2020-ra alkalmassá válhat ebben a teljes kelet-közép-régióban arra, hogy logisztikai központtá váljon. Szerinte fontos a posták szerepe a kisebb települések esetében.

Előrevetítette, hogy újrapozicionálják a fejlesztési bankot, itt a cél az évi 400 milliárd forintos addicionális hitel, garancia vagy tőketermék nyújtása a vállalkozásoknak.

bartfai_mager_andrea.jpg

Szólj hozzá