Érdekes innováció a magyar bankszektorból


2018. ápr 19. írta: Takarék

A hitelezéshez kapcsolódó technológiai innovációkat, a banki digitalizáció legújabb trendjeit ismertette a Portfolio Hitelezés 2018, valamint a HG Media negyedik ipari forradalomról szóló konferenciáján Hollósi Dávid, a Takarék Csoport Agrár Igazgatóságának vezetője.

Az agrárhitelezés fejlesztéséről Hollósi Dávid a Portfolio rendezvényén azt mondta, hogy a fő problémát az adja nincsenek a szektorban megbízható számviteli adatok. Az elmúlt öt évben az agrárium nagyon digitalizálódott: szenzorokkal mérik a meteorológiai folyamatokat, a gépek teljesítményét, sőt még az állatok ellését is. Ezek az adatok viszont nincsenek jól rendszerezve, a helyzet megoldásában segíthetnek az olyan programok, amelyek egységesítik, rendszerezik ezeket az adatokat és nem csak azért, mert így a termelési költségek 5%-át is meg lehet spórolni.

Az agrárium jövedelmének 68%-a az EU-s forrásokból származik, az uniós "pénzcsapot" azonban el fogják zárni. Az adatrendszerezés segíthet abban, hogy a bankoktól gyorsabban forrásokhoz jussanak az agrárvállalkozások: a bankok az adatok összegzéséből jobban tudják majd elbírálni a hitelkérelmeket, prudensebben tudnak hitelezni, a vállalkozások cash flow termelő képességét jobban fel tudják mérni. A Takarék az AgroVIR-rel indított együttműködést, amely családi holding szintjén elemzik ezeket az adatokat. Hosszú távon ebben az ügyfélkörben a fedezet alapú hitelezést teljesen felválthatja a cash-flow alapú megközelítés.

A mezőgazdaságban keletkező adatok megfelelő felhasználása a szektor digitalizálásának elősegítése mellett az agrárvállalkozások finanszírozását is megkönnyítheti – hangzott el a HG Media negyedik ipari forradalomról szóló konferenciájának panelbeszélgetésén, amelynek résztvevői azt vitatták meg, hogy az Ipar 4.0 mit jelent az agrárium számára - írja a Lokál extra.

Az agrártámogatások előfinanszírozásához szabad felhasználású forgóeszközhitel-konstrukciót nyújtó Takarék Csoport agrárigazgatóságának vezetője kiemelte: az agráriumban keletkező adatok megfelelő elemzése az agrárvállalkozások finanszírozását is megkönnyítheti. „A hitelek folyósításánál a pénzintézetek elsősorban azt veszik figyelembe, hogy az adott vállalkozás képes-e kitermelni a hitelt. A minél pontosabb cash-flow elemzés elkészítésénél pedig segítséget nyújthatnak a vállalkozásokkal és tevékenységükkel kapcsolatos adatok” – tette hozzá.

agriculture-data-analytics.jpgFotó: BioVoice

 

 

Szólj hozzá