Ötödik sebesség? Az 5,5 százalékos GDP-növekedés sem hiú ábránd


2018. ápr 13. írta: Takarék

A KSH első kéthavi adatai alapján a Takarékbank számításai szerint a GDP növekedése elérhette az 5-5,5 százalékot, ami mind a hazai gazdaságtörténetben, mind a térségben kiemelkedő teljesítménynek tekinthető. Kérdés, hogy az év egészében megmarad-e ez a lendület. Mindazonáltal abban legalábbis bízhatunk, hogy a tavalyi évhez képest idén gyorsulhat a növekedés üteme. Ha a részben időjárástól függő mezőgazdaság kibocsátása nem esik vissza, és nem húzza vissza a növekedést, a gyorsulás a tavalyi évhez képest teljesen reális lehet - írja a Világgazdaságban Suppan Gergely.

Kirobbanóan, mintegy 43 százalékkal bővült az építőipar, ami a munkaerőhiánytól igen erősen sújtott ágazatban első ránézésre meglepő lehet. Ugyanakkor a szerződésállomány és a kivitelezési fázisba kerülő beruházások alátámasztják a dübörgő konjunktúrát: a szerződésállomány több mint az ötszörösére ugrott 2015 végéhez képest, míg a megkezdett kivitelezési munkák megduplázódtak két év alatt. Így már az adatok is tükrözik, hogy az elmúlt két évben szinte egyszerre robbantak a lakás- és irodaépítések, felpörgött a kereskedelmi, fejlesztői, logisztikai és ipari ingatlanpiac, az állami építkezések, valamint a 2020-ig tartó EU-ciklus fejlesztései is.

A TakarékBank vezető elemzője szerint 20 éve nem voltak olyan kedvezőek a külső és belső növekedési tényezők, mint ma - ezt már a Lokál.hu idézi a Figyelő legújabb lapszámából. A külső feltételeket nézve, az Európai Unió felvevőpiaca valószínűleg magas szinten fog stabilizálódni. Ráadásul a német növekedés is magasabb lehet a koalíciós szerződésnek köszönhetően. Ezzel szemben Donald Trump amerikai elnök protekcionista intézkedései még igencsak kis hatást fejtettek ki, ami így nem szűkíti a magyar növekedési lehetőségeket.

gdp_4.jpgFotó: Reportersbd

Szólj hozzá