Nőtt az ipari termelés


2018. ápr 06. írta: Takarék

A Takarékbank várakozásainak lényegében megfelelve, 4,1%-ra lassult az ipari termelés növekedési üteme februárban az előző havi 6,9%-ról, ami döntően bázishatás eredménye, mivel szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva az ipari termelés 0,5%-kal nőtt az előző hónaphoz képest. Az ipari termelés növekedése összhangban van a német és cseh ipar februári lassulásával.

Az idei év elejétől a tavalyihoz képest élénkülő az ipari termelésre számítunk, amit az elmúlt hónapokban évtizedes és történelmi csúcsokat döntögető – bár azóta többnyire ereszkedő, de magas szinteken maradó - hazai, német és európai ipari bizalmi és beszerzési menedzser indexek jeleznek előre, tükrözve az euró-övezet robosztus növekedését. Az ipari termelés idei gyorsulását az év során üzembe lépő új feldolgozóipari kapacitások – különösen új járműgyártási kapacitások (új modellek gyártása az Audinál és a Mercedesnél) – is támogathatnak.

Az ipar élénkülése a második félévben lehet látványosabb a tavalyi második félévi gyengébb bázis miatt is. Idén összességében 7% fölé gyorsulhat az ipari termelés növekedése a tavalyi 4,8% után, ami jelentős mértékben hozzájárulhat a GDP növekedés idei gyorsulásához, így idén 4,5%-os GDP növekedésre számítunk, de a számos felfelé mutató kockázat miatt a növekedés ennél gyorsabb is lehet. A konjunktúramutatók alapján az ipari termelés akár szignifikánsan gyorsabban is növekedhet. Az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások. 2015 óta az ipari termelés 9,6%-kal, 2010-hez képest pedig 34%-kal bővült. 

mercedes-benz-c-class-south-africa-0.jpgFotó: carscoops.com

Szólj hozzá