Nagy a versenyfutás az uniós ingyen hitelekért


2018. már 23. írta: Takarék

Magyarország éllovas a régióban a visszatérítendő EU-források terítése szempontjából - mondja Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója.

A Portfolionak adott interjúban a Budapest Bank eladásáról, a lakossági energiahatékonysági pályázatokról, az MFB Pontok jövőbeni sorsáról és egy közép-európai régiós fejlesztési bank létrehozásának tervéről is kérdezte a portál az állami tulajdonú pénzintézet vezérét.

- A 2014-2020-as ciklus EU-forrásainak a jó része gazdára talált már Magyarországon. Mi a helyzet az MFB Pontokon hitelként értékesített visszatérítendő forrásokkal?

-Éllovasok vagyunk a régióban, ami azért is nagy szó, mert az előrejelzések szerint a következő hétéves ciklusban erőteljesen megnő a visszatérítendő források aránya, és ekkorra már komoly tapasztalatokkal fogunk rendelkezni. 2023-ig 474 milliárd forint visszatérítendő forrás kihelyezését tervezzük.

A beérkezett hiteligények a 474 milliárd forint 73 százalékát fedik le, a már leszerződött állomány pedig 109 milliárd forint, amelyből 60 milliárd forintot 2017 végéig folyósítottunk. Időarányosan tehát erősen kezdtünk, a tesztév sikeres volt, idén már 132 milliárd forint kihelyezése a cél.

Mindezt úgy sikerült elérni, hogy közben a magyar kkv-hitelezés 10 százalék feletti mértékben bővült, tehát nehéz lenne azt mondani, hogy mi ezekkel a termékekkel kiszorító hatást gyakorlunk.

A Budapest bank eladásáról elmondta: „A tulajdonosi jogokat gyakorló kormánybiztos feladata erről nyilatkozni. Arról viszont mi is értesültünk, amit a nemzetgazdasági miniszter mondott nemrégiben, hogy azt gondolja: 2018 folyamán eladásra kerülne a Budapest Bank. Tény, hogy a 2015-ben aláírt EBRD-szándéknyilatkozat ezt az évet jelöli meg a bank értékesítésére".

bernath_tamas_1.jpg

 

Szólj hozzá