Állampapírra váltottak az önkormányzatok


2018. már 22. írta: Takarék

Két évvel ezelőtt rákaptak az állampapír-vásárlásra az önkormányzatok. Eleinte főleg rövid lejáratú értékpapírokat vásároltak, tavaly azután átálltak a kötvényekre.

Állampapírra cserélték a lekötött betétjeiket az önkormányzatok – állapította meg a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank adataiból. A helyhatóságok január végén több mint 316 milliárd forintnyi magyar állampapírt tartottak, de volt olyan időszak is az elmúlt évben, amikor 350 milliárd forint fölött volt az állományuk. Ez nagyon magas érték, hiszen két-három évvel ezelőtt ennek a töredékét tartották az önkormányzatok állampapírban. A lekötött betét akkoriban sokkal népszerűbb volt: mennyisége 200-300 milliárd forint között ingadozott, idén januárra azonban ez a volumen 30 milliárd forint alá süllyedt, amire ebben az évszázadban nem volt példa.

Az önkormányzatok szám­láin 2015 végén például csupán 24 milliárd forintnyi állampapír volt, korábban pedig 10-20 milliárd forint között ingadozott az állomány. Az intenzív értékpapír-vásárlás 2016-ban indult meg, abban az évben 122 milliárd forintnyi friss pénzt vittek a helyhatóságok az állampapírpiacra, és tavaly is hasonló nagyságrendű összeggel gyarapították a számláikat. A megvásárolt állampapírok fajtája azonban eltérő volt, míg 2016-ban főleg egy éven belül lejáró hitelpapírokkal finanszírozták a települések az államadósságot, tavaly már az éven túli lejáratokra álltak át.

Azon belül is vélhetően a lakossági állampapírok landoltak nagy mennyiségben az önkormányzatok értékpapírszámláin. Ez lehet az egyik magyarázata annak, hogy a hosszú lejáratú lakossági állampapírok mennyisége és a háztartásoknál lévő hosszú állampapírok volumene között több mint 1000 milliárd forintnyi különbség van a jegybank adatai szerint. Az önkormányzatok mindenesetre 2017-et mindössze 8 milliárd forintnyi hosszú állampapírral indították, az idén január végén viszont már 150 milliárd forintnyi éven túli állampapírral rendelkeztek, de a csúcson, tavaly októberben csaknem 200 milliárd forintnyi ilyen értékpapírjuk volt. A helyhatóságok tavaly áprilisban kezdték intenzíven leépíteni a hatalmas éven belüli állampapír-állományt, egyetlen hónap alatt 100 milliárd forintnyi hosszú kötvényt vásároltak, miközben több mint 90 milliárd forintnyi rövid állampapírt adtak el. Pont ebben a hónapban jelent meg a piacon a Kétéves Magyar Állampapír (2MÁP), amelynek első sorozatából négy rábocsátást kellett tartani, és a kibocsátott mennyiség az eredetileg tervezett 50 milliárd helyett végül 300 milliárd lett.

A jövőben persze csökkenhet a mennyiség. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) ugyanis a január óta kibocsátott hosszú lakossági állampapírok vásárlói köréből kizárta a nem természetes személyeket, így az önkormányzatok most már csak Egyéves Magyar Állampapírt és Féléves Magyar Állampapírt vásárolhatnak a lakossági hitelpapírok közül.

allampapir-vasarlok.jpgFotó: MTI

Szólj hozzá