Idén is kitart a beruházási lendület a gazdaságban


2018. már 19. írta: Takarék

Az elmúlt években óriási beruházások érkeztek Magyarországra, értékük 2017-ben elérte a 6440 milliárd forintot. Elemzők szerint a lendület idén sem hagy alább. A fejlesztések kétharmada tavaly a vállalati szektorra jutott, így például a feldolgozóiparra, az infokommunikációs szektorra, a szállítmányozásra és az agráriumra – írja a Magyar Idők.

 

Elemzők szerint az idén is kitarthat a beruházások két számjegyű növekedése. Ezt támogatják a tartósan alacsony kamatok, valamint ezt vetítik előre a történelmi csúcson levő üzleti, fogyasztói bizalmi és hangulatindexek is. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a minap arra mutatott rá, hogy a vállalatokat technológiai, automatizálási, digitalizációs beruházásokra ösztönözheti a munkaerőhiány, valamint a bérköltségek várható további jelentős emelkedése. Szerinte a beruházásokat a lakás- és irodaátadási hullám mellett az uniós támogatású és tisztán állami beruházások önmagukban is több száz milliárd forinttal növelhetik.

 

12mercedesbmp.jpg

Fotó: Magyar Idők

 

A Brüsszelbe kiküldött, teljesítésalapú számlák eddig a 2014–2020-as ciklus mintegy 20 százalékánál tartanak, így az uniós fejlesztések túlnyomó része a következő években valósulhat meg. A beruházásokat szintén húzzák további feldolgozóipari, döntően járműgyártással kapcsolatos fejlesztések is, idén kezdődik el például a Mercedes újabb kecskeméti gyárának építése – tette hozzá.

Szólj hozzá