MNB: egyre többen igényelnek fogyasztóbarát lakáshitelt


2018. már 02. írta: Takarék

A hosszabb kamatperiódusú, vagy futamidő végéig rögzített, fix kamatozású lakáskölcsönt igénylők bő 40 százaléka már minősített fogyasztóbarát lakáshitelt vett fel a januári adatok szerint - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel.

Tavaly szeptember óta már közel 40 milliárd forintnyi, az MNB által minősített hitelt folyósítottak a bankok, takarékszövetkezetek. A hazai bankok közül elsőként a Takarék Csoport lakáshitelei nyerték el a fogyasztóbarát minősítést, s fiókjaiban az első Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek 2017. július 1-jétől váltak elérhetővé.

A jegybank közleménye szerint egy átlagos lakáskölcsönnél akár félmillió forintot is megtakaríthatnak, és a hitelbírálattól a jelzálogjog törléséig egyszerű és gyors ügyfélkezelésre számíthatnak a fogyasztóbarát védjegyes konstrukciót választók.

A fogyasztóbarát hiteleket többnyire használt lakás és ház vásárlására igényelték (89 százalék), továbbá hitelkiváltásra, új lakás vásárlására és lakóház építésére is fordították a kölcsönösszeget.

lakashitel.jpgFotó: livemint

Szólj hozzá