Gyorsult a beruházások növekedése


2018. feb 28. írta: Takarék

A beruházások növekedése 14,4%-ra gyorsult a tavalyi utolsó negyedévben az előző negyedévi 12,5%-ról. Így a tavalyi évben összességében 16,7%-kal nőttek a beruházások a 2016-os, felfelé módosított, 11,3%-os visszaesés után, amely így historikusan a legmagasabb szintre emelkedett, 36,4%-kal haladva meg a 2010-es évet. A nagymértékű növekedés továbbra is a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklus forrásaiból finanszírozott fejlesztéseknek, a vállalkozások kapacitás-növelésének, valamint a lakás- és egyéb ingatlan-beruházások élénkülésének köszönhető.

Összhangban az építőipar robosztus teljesítményével, az építési jellegű beruházások 20,9%-kal nőttek, míg a gép-, és berendezés beruházások 8,5%-kal emelkedtek. A beruházási teljesítmény több mint felét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 3,1, a 15%-ot realizáló költségvetési szerveknél 69%-os bővülés következett be. A nemzetgazdasági beruházások több mint negyedét képviselő feldolgozóipar fejlesztései – a 2016 eleje óta tartó folyamatos expanzió folytatásaként – mérsékelten, az előző évi magas bázis miatt 1,9%-kal bővültek. A növekedéshez a legnagyobb mértékben a feldolgozóipari beruházások egyharmadát realizáló járműgyártás invesztíciói járultak hozzá. Az új lakásépítéseket és igen élénk fejlesztői ingatlanpiacot tükrözve az ingatlanügyletek beruházásai erőteljesen, 40%-kal emelkedtek. A fejlesztések alapján harmadik legnagyobbnak számító szállítás, raktározás beruházásainak volumene 4,2%-kal nőtt. Az uniós forrásból finanszírozott autópálya-, autóút- és vasútépítések mellett a légi szállítással, a raktározással és a postai tevékenységgel foglalkozó vállalkozások növelték nagyobb mértékben fejlesztéseiket.

beruhazasok_2018febr.jpgFotó: Leier.hu

A nagyrészt közösségi finanszírozású területeken – amelyek összesített részesedése meghaladta az egytizedet – az átlagot jóval meghaladó mértékben bővültek a beruházások, elsősorban az uniós forrásból történő fejlesztések következtében. A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén 78, az oktatásban – főként a felsőoktatáshoz kötődő fejlesztések miatt – 72, a humán-egészségügyi, szociális ellátásban – elsősorban a fekvőbeteg-ellátáshoz kötődően – 59%-kal haladta meg a beruházások volumene az egy évvel korábbit. Az építőiparban tevékenykedő gazdasági szervezetek beruházásai – részben a termelésbővülés hatására – 18%-kal növekedtek. Az energiaiparban a bővülés mértéke 9,9%-os volt. A víz- és hulladékgazdálkodás területén regisztrált 28%-os növekedésben a települési vízellátással, szennyvízelvezetéssel és -tisztítással összefüggő fejlesztéseknek és az alacsony bázisnak egyaránt szerepe volt. A  művészet, szórakoztatás, szabadidő területén továbbra is elsősorban a versenysporttal, illetve a kultúrával kapcsolatos nagyberuházások okozták az új tárgyieszköz-beruházások nagymértékű, 19%-os bővülését.

beruhazasok_2018febr1_jpg.png

A pénzügyi, biztosítási tevékenység beruházási teljesítményének 26%-os növekedése részben a bankfiók-felújításokkal és számítógép-beszerzésekkel kapcsolatos fejlesztéseknek köszönhető. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban a beruházási volumen 53%-os emelkedéséhez továbbra is a – kereskedelmi szálláshelyek forgalomnövekedésével párhuzamosan zajló – szállodaépítések és -felújítások járultak hozzá a leginkább. Kisebb mértékben csökkentek a beruházások a mezőgazdaságban (3,9%-kal), az információtechnológiában, a kommunikációban (2,5%-kal), valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységben (0,8%-kal).

beruhazasok_2018febr2_jpg.png

A Takarékbank várakozása szerint 2018-ban folytatódhat a beruházások kétszámjegyű növekedése, amit alátámaszt az építőipari szerződésállomány és a folyamatban levő beruházások soha nem látott mértéke is. A beruházásokat az idén a lakás- és iroda átadási hullám mellett az uniós támogatású és tisztán állami beruházások is gyorsítják. A Liget, az Egészséges Budapest Program, a Paksi Atomerőmű, a múzeum-, oktatási és sport beruházások, várfejlesztések stb. önmagukban is évente több 100 milliárd forinttal növelhetik a beruházásokat a következő években. A Brüsszelbe kiküldött, a teljesítésalapú számlák eddig a jelenlegi, 2014-2020-as ciklus körülbelül 20%-ánál tartanak, így az uniós beruházások túlnyomó része még a következő években valósulhat meg. A beruházásokat szintén húzzák további feldolgozóipari, döntően járműgyártással kapcsolatos beruházások is, például a Mercedes újabb kecskeméti gyárának idén megkezdődő építése. A vállalatokat pedig technológiai, automatizálási, digitalizációs beruházásokra ösztönözheti a munkaerőhiány, valamint a bérköltségek várható további jelentős emelkedése. A tartósan alacsony kamatok, történelmi csúcson levő üzleti és fogyasztói bizalmi és hangulatindexek is támogathatják a további beruházásokat.  

beruhazasok_2018febr3_jpg.png

Szólj hozzá