Emelkedett a GDP 2017 utolsó negyedévében


2018. feb 14. írta: Takarék

A piaci átlagos várakozásokat meghaladóan – míg a Takarékbank becsléséhez közeli mértékben –, 4,4 százalékkal nőtt  a hazai GDP a tavalyi negyedik negyedévben, míg a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,8 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások és az építőipar járultak hozzá. A GDP 2017-ben 4 százalékkal emelkedett, megfelelve a Takarékbank várakozásainak. A harmadik negyedévhez képest szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 1,3 százalékkal bővült a gazdaság.

gdp2017q43.png

Amennyiben az időjárási tényezők által befolyásolt mezőgazdaság tavalyi visszaesését nem vesszük figyelembe, a tavalyi növekedés elérhette volna a 4,5 százalékot, míg az utolsó negyedévben megközelíthette volna az 5 százalékot is. A tavalyi utolsó negyedévben a növekedést a fogyasztás és a beruházások további gyorsulása élénkíthette, míg a külkereskedelmi többlet kisebb mértékben csökkent az előző negyedévhez képest, így kevésbé fogta vissza a növekedést.

Idén várható a lakás- és irodaátadások hulláma, az állami tiszta és EU-s beruházások felfutása (a Brüsszelbe kiküldött számlák alapján a most futó EU-ciklus közel 20 százaléka teljesülhetett eddig, így ezek döntő része még a következő időszakban valósulhat meg). Emellett kifejezetten élénkülnek a feldolgozóipari, logisztikai, kiskereskedelmi és hotelberuházások is, a Mercedes az idén elkezdi az új, 1 milliárd euró nagyságú gyárának építését.

gdp2017q42.png

A fogyasztás idén a tavalyihoz hasonló mértékben növekedhet, azonban idén leginkább a külkereskedelem a tavalyi évhez képest kisebb romlása gyorsíthatja a gazdaságot. Amit az exportkapacitások növekedése mellett a kiváló európai és globális gazdasági konjunktúra is húz. Ezt alátámasztják az évtizedes és történelmi csúcsra emelkedő hazai, német és euró-övezeti bizalmi és hangulati indikátorok is.

Így az idén a növekedés akár jóval meg is haladhatja a Takarékbank optimistának tekintett 4,5 százalékos előrejelzését. Jövőre azonban az idén várható magas bázis miatt a növekedés 3,6 százalékra lassulhat a Takarékbank előrejelzése szerint.

gdp2017q41.png

Szólj hozzá