A Takarék Csoport számára stratégiai fontosságú a mezőgazdaság finanszírozása


2018. jan 25. írta: Takarék

A Takarék Csoport az idei évtől szeretné fokozatosan növelni a mezőgazdaság finanszírozásában elért 22-23 százalékos piaci részesedését – jelentette ki Hollósi Dávid, a Takarék Agrár Igazgatóság vezetője az AGROmashEXPO keretében megrendezett Szántóföld Szakmai Nap Konferencián. Ezt szolgálja egyebek mellett vidékfejlesztési termékcsomagok, valamint a földhitelezéssel összefüggő program. Ez utóbbi révén e szegmensben az ország fő finanszírozójává szeretne válni a Takarék Csoport, mely 2021-ig tartó stratégiájának fontos eleme az agrárium forráshoz juttatása.

Hollósi Dávid a konferencián elmondta, kollégáival 300 milliárd forintnyi mezőgazdasági beruházási finanszírozási lehetőséget azonosítottak az országban. Ezen igények kiszolgálására alakították ki a Takarék Vidékfejlesztési Program Komplex termékcsomagot, amely teljes körű finanszírozási megoldást kínál az agrárvállalkozásoknak. Ez tartalmazza a Vidékfejlesztési Program beruházási jogcímein pályázatot nyert mikro-, kis- és középvállalkozások invesztícióinak megkezdéséhez szükséges támogatási előleg lehívásához szükséges bankgaranciát. Valamint a támogatási előlegként le nem hívott és fennmaradó támogatási összeg megelőlegezésére szolgáló előfinanszírozási konstrukciót, amelyet akár a beruházás közben is fel lehet használni.

A saját erőt kiegészítő beruházási hitelt a megpályázott fejlesztésekhez lehet igényelni. Könnyebbséget jelent, hogy az akár 10 évet is elérő futamidejű hitel visszafizetését csak a beruházás üzembe helyezésétől számított 1 éves türelmi időt követően kell megkezdeni. Akinek pedig az új beruházása működtetéséhez forgóeszközöket kell beszereznie, az e termékcsomag keretében forgóeszköz-hitelhez is hozzájuthat.

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AGHA) kezességével a beruházás és a támogatás előfinanszírozására összesen legfeljebb 500 millió forint, garancia esetén 300 millió forint hitelhez lehet jutni, míg a kiegészítő forgóeszköz-hitel összege elérheti a 200 millió forintot. De az sem gond, ha valakinek még ennél is nagyobb forrásra lenne szüksége, számukra a Takarék Csoport egyedi konstrukciókat kínál.

Üdvözlendő, hogy a mezőgazdaság hitelállománya 2010 óta dinamikusan növekszik, az 2017 végén meghaladta a 640 milliárd forintot – jelentette ki a konferencián dr. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára. Hozzátéve: örvendetes, hogy az összes hitel több mint felét egyéni gazdálkodók vették fel. A hitelezés úgy növekedett, hogy közben az állomány minősége nem romlott, a bedőlt hitelek aránya még mindig 2 százalék alatti, ami Feldman Zsolt szerint azt jelenti, hogy finanszírozási szempontból ez az egyik legkevésbé kockázatos ágazat a bankok számára. A rizikó mérséklődésében fontos az AGHA szerepe, amely rendkívül megnövelte a kezességvállalását: míg 2011-ben 101 milliárd forint hitelre adott biztosítékot, addig 2017-ben már 237 milliárdnyira.

A mezőgazdaság fejlődését nagyban segítették az európai uniós támogatások is. A 2014-2020 közötti költségvetési ciklusban Magyarországra érkezett uniós pénzek több mint egyharmadát kapta a hazai agrárium. Kérdés, mit hoz a jövő, hiszen talán soha nem volt akkora veszélye annak, hogy nem lesz elfogadott EU-s költségvetés, számolni kell azzal, hogy a mostani büdzsével kell nekivágni a 2021-től kezdődő következő ciklusnak – hívta fel a figyelmet dr. Mezei Dávid, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. Mindenesetre hangsúlyozta, a magyar kormány abban érdekelt, hogy legyen költségvetés, hiszen – mint ahogy a helyettes államtitkár fogalmazott – erős EU-ra van szükség, ami lehetetlen erős agrárgazdaság nélkül

agromashexpo2.jpg

Szólj hozzá