Nem lesz hova menekülni, ha kidurran a piaci lufi


2017. dec 27. írta: Takarék

A Takarékbank viszi tovább az FHB Kereskedelmi Bank befektetési szolgáltatásait, a várható változásokról beszélgetett Farkas Róberttel, a Takarékbank Pénz- és Tőkepiaci Üzletágának igazgatójával a Portfolio.hu. Az interjúban szó volt arról is, milyen folyamatok zajlanak most a magyar brókerpiacon, miért érdemes óvatosnak lenni a piaci ralival, és mi veheti fel a versenyt a lakossági állampapírokkal.

Mi indokolja, hogy a kereskedelmi banki ügyfelek egy másik intézménynél, a takarékszövetkezetek központi bankjánál vehessék igénybe a befektetési szolgáltatásokat? Nemcsak központi bank, hanem "brókercég" is lesz egyúttal a Takarékbank?

A Takarék Csoport egy megújult stratégia részeként a befektetési szolgáltatási tevékenységet a Takarékbankba koncentrálja, ennek értelmében a befektetési számlavezetési funkció is a Takarékbankhoz kerül. A szövetkezeti hitelintézetek és takarékszövetkezetek eddig is a Takarékbank függő ügynökeként szolgálták ki a lakosságot befektetési termékekkel.
A hatékonyság növelése és a szélesebb termékkör elérése érdekében kötött az FHB Kereskedelmi Bank ügyfélállomány-átruházási és közvetítői szerződést a Takarékbankkal.Az FHB-tól átvett ügyfelek számára ezzel egy országos hálózat nyílt meg, miután a takarékok több mint 1100 fiókban folytatnak befektetési szolgáltatási tevékenységet, míg korábban az FHB-nál ez a szolgáltatás 42 fiókban volt elérhető. Mindez a takarékszövetkezeti ügyfeleknek is előrelépés, hiszen az FHB Jelzálogbank Nyrt. által kibocsátott jelzáloglevelek is meg tudnak majd jelenni a hálózatban.

Mozgolódik a befektetési szolgáltatók piaca: több magyar brókercég is beolvad pénzügyi csoportjának a bankjába. Ön szerint milyen piaci és szabályozói folyamatok katalizálják ezt az új átalakulási hullámot?

Két részre lehet bontani a választ: a piacon látható trendek azt mutatják, hogy a megtakarítási mixen belül a befektetési termékek súlya nagyon erősen megnőtt az elmúlt években. Ennek egy oka, hogy az alacsony banki kamatokhoz képest a befektetési piacokon elérhető hozamok sokkal látványosabbak, egy pénzügyi szolgáltató számára pedig fontos, hogy a megtakarítási termékeket a lehető legnagyobb profizmussal értékesítse. Másik oldalról a szabályozási és technológiai kihívások drágítják a banküzemeltetést, ilyen például a január 3-án életbe lépő MiFID 2-es irányelveknek való megfelelés is.

A költséghatékonysági elemek mind hozzájárulnak ahhoz a döntéshez, hogy miért nem érdemes külön befektetési szolgáltatót üzemeltetnie egy pénzügyi csoportnak.

A banktól független brókercégek korábban ki tudták használni a kisebb mérettel járó rugalmasságot, agilitást. A hazai és nemzetközi szinten belépő szabályozás már nem engedi ezt a nagymértékű szabadságot. Ugyanakkor bankon keresztül sokkal több lehetőség nyílik a keresztértékesítésre. Mérlegelve téve ezeket a szempontokat az jön ki, hogy a teljes pénzügyi paletta kínálatát figyelembe véve is hatékonyabb banki csatornán keresztül megszólítani az ügyfeleket.

Belföldön és külföldön egyaránt részvénypiaci ralit láthattunk idén, és nagyot emelkedett a háztartások részvényvagyona. Mennyire sikerült a piacnak új, eddig távol maradó kisbefektetőket is megszólítania? Elkezdtek-e tőzsdézni ismét a "háziasszonyok" is?

Ezt így azért nem lehet kijelenteni, de tény, hogy az a befektetői távolmaradás, amit a 2008-as válságot követő években láttunk, megfordult. A mostani felfokozott befektetői érdeklődés a tőzsde iránt a '90-es évek közepét-végét kezdi idézni.

Számít-e arra, 2018-ban véget ér a részvénypiaci rali, esetleg nagyobb esés is bekövetkezik? Érdemes ennek fényében mostanában elkezdeni tőzsdézni?

Azt ajánljuk az ügyfeleknek, hogy ha a részvénypiaci befektetéseket választják, legyenek tisztában a kockázatokkal. A tőzsdei termékek esetében lényegesen nagyobb a kockázat, mint az állampapírok vagy a befektetési jegyek esetében.
Ez a bull piac, ami a világban most is tombol, mindenképp közelebb van a végéhez, mint az elejéhez. A történelemben ilyen hosszú ideig tartó bull piac még nem nagyon volt, de nem ez jelenti az igazi veszélyt, sokkal inkább az, hogy nemcsak a részvénypiacok szárnyalnak, hanem az ingatlanpiac, a kötvénypiac, részben az árupiacok vagy a mostanság igencsak felkapott kriptovaluták piaca is.

Nyugodtan kijelenthetjük: mindenben bull piac van, ami azért veszélyes, mert nem lesz hova menekülni, ha egyszer az értékpapír- vagy a tőkepiac valamelyik szegmense kidurran.

Talán egyedül a rövid futamidejű vagy változó kamatozású kötvények, jelzáloglevelek, amik ilyen esetben menekülő útvonalat jelenthetnek. Globális kitekintésben pedig talán most a dollárt mondhatjuk a legkevésbé felülértékelt eszköznek.

Ezek után mit mondhatunk 2018 slágertermékének a befektetések piacán, és mibe lesz érdemes fektetni az átlagosnál nagyobb kockázatvállalási hajlandóság mellett?

2018 slágerterméke valószínűleg a volatilitás lesz, miután az szinte megszűnt a tőkepiacokon. Sok évtizede nem volt ilyen alacsony a volatilitás, mint 2017-ben, így azt várom, hogy az igazi felfutás jövőre ebben lesz, megnő az árak változékonysága.
Mindez lehetőségeket is biztosít a megtakarítóknak, mivel nagy árfolyammozgások várhatóak minden eszközben, így az, aki aktívan kereskedik, nagyobb hozamot is elérhet. Ebből persze a befektetési szolgáltatási piac is profitálhat, mivel így a piaci forgalom is megnőhet.

Mennyire széles Önöknél az értékpapír-kínálat, mely tőzsdék részvényei érhetők el, mely befektetési alapkezelőkkel működnek együtt, és milyen egyéb befektetési termékeket kínálnak? Terveznek-e ehhez képest palettabővítést?

A Takarék Integráció és a Takarékbank, mint befektetési szolgáltató alapvetően konzervatív termékportfóliót kínál ügyfeleinek, a vidéki fiókhálózatunkban a slágertermék továbbra is a lakossági állampapír, illetve a befektetési jegyek. Ezen kívül még elérhetőek a BÉT-en forgalmazott termékek. Szofisztikáltabb szolgáltatásokat is nyújt a Takarékbank: ilyen a Takarék Trader nevű platform, amely nagyon széleskörű nemzetközi termékkínálattal rendelkezik. Ez utóbbi lehetőség inkább a nagyobb kockázatvállalási hajlandósággal bíró ügyfeleknek ajánlható.
Úgy gondoljuk, hogy alacsony kockázatvállalás mellett a magyar állampapír lehet jó választás, ezen belül is a lakossági állampapírok, melyeknek piacán az elmúlt években nagy változásokat tapasztaltunk. A saját ügyfélkörünknél megfigyeltük, hogy jelentősen hosszabbítják állampapír-portfóliójukat és már az egy évnél hosszabb futamidejű papírokat keresik, ezek közül a legnépszerűbbek a 3 és 5 éves futamidejű Prémium Magyar Állampapírok, a PMÁP. Úgy látjuk, hogy a következő években az infláció a tartósan pozitív tartományban marad, így a PMÁP valóban jó választás lehet. Ezen kívül, ha valaki hisz a magyar ingatlanpiac további szárnyalásában, akkor érdemes ingatlanalapokban is gondolkodnia: a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap jó választás lehet. Szerintünk egy ingatlanalap stabil része lehet egy befektetési portfóliónak, mivel a mostani kamatkörnyezethez viszonyítva jelentős hozampotenciállal bír.

Ezek alapján mondhatjuk azt, hogy az ingatlanalap lesz Önök szerint az a megtakarítási, befektetési termék, amely igazán fel tudja venni a versenyt az állampapírokkal?

Igen. A magyar gazdaság szárnyalása és a magyar ingatlanpiac kiugró teljesítménye is garancia arra, hogy az ingatlanalapok szignifikánsan magas hozamot érhessenek el. Azzal ugyanakkor nem árt tisztában lenni, hogy egy ingatlanalap tartási ideje hosszabb, mint például egy pénzpiaci alapé, de úgy véljük, középtávon is versenyképes termék az ingatlanalap.

A korábban felsorolt termékkínálatból mi minden érhető el ebből a legkisebb takarékszövetkezeti fiókokban is, és várható-e e téren változás?

Azt látjuk, hogy a vidéki hálózatunkban jelentős igény az állampapírokra és a befektetési jegyekre van. Ettől függetlenül a BÉT-en kereskedett részvények is elérhetőek a vidéki ügyfelek számára.
Korábban említette a jelzálogleveleket. Visszatérnek-e a jövőre már az MNB által is vásárolt jelzáloglevelek a lakossági piacra is? Mekkora potenciált lát e papírok szélesebb körű értékesítésében?Arra számítunk, hogy a következő években jelentős felfutás lesz a magyar jelzálogpiacon, de inkább a vállalati ügyfelek körében, ami részben abból adódik, hogy a vállalkozások ki vannak zárva a lakossági állampapírt vásárlók köréből.


Ezek szerint lakossági ügyfelek esetében nem várható ilyen felfutás?

Véleményünk szerint lakossági téren csak kisebb növekedést ér el 2018-ban a jelzáloglevél, ám pont az érdeklődés emelkedésének kedvez az ismertségének és az elérhetőségének a javulása. A lakossági megtakarítási termékek között továbbra is a lakossági állampapírokban és a befektetési jegyekben látjuk a legnagyobb potenciált. A jelzáloglevelek elsősorban a vállalati befektetők körében jelenhetnek meg nagyobb arányban, az állampapírok alternatívájaként.

farkas_robert.png

Kép: portfolio.hu

Szólj hozzá