Még mindig emelkednek a bérek


2017. dec 20. írta: Takarék

Októberben 12.8 százalékkal nőttek a bruttó bérek, a képzett munkaerő egyre fokozottabb hiánya, a bérmegállapodások és a költségvetési életpályák hatására – kommentálta a friss statisztikai adatokat Horváth András, a Takarékbank elemzője.

Októberben a bruttó átlagkereset 295.800 forint volt, így a nettó átlagkereset 196.700 forintot tett ki családi adókedvezmények nélkül, míg a kedvezményt figyelembe véve nettó 204.600 forint volt.

A nettó bérek szintén 12.8 százalékkal emelkedtek, így a reálbér növekedés 10.4 százalék volt. A makrogazdaság és a monetáris politika szempontjából kiemelten fontos mutató, a versenyszféra rendszeres bérnövekedése még tovább gyorsult az előző hónapokhoz képest és immár 13.2 százalékkal növekedett az előző havi 12.1 százalék után. A közszféra bruttó bérei is kiugró ütemben, 13.2 százalékkal emelkedtek, míg közfoglalkoztatottak nélkül számolva a növekedés 8.8 százalék volt.

A nemzetgazdaságban a közfoglalkoztatás nélkül alkalmazottként foglalkoztatásban állók száma 2.9 százalékkal növekedett ebben a hónapban, a versenyszféra létszámnövekedése 2.4 százalék volt, míg a közszférában 1.9 százalék-al nőtt ugyanez a létszám az előző év azonos hónapjához képest, így a gazdaság folyamatosan el tud mozdulni egy egészségesebb foglalkoztatási szerkezet irányába, mivel gyorsabban nő a versenyszféra létszáma.

Várakozásaink szerint idén 13 százalékot meghaladó mértékben nőhetnek a bérek a bérmegállapodások, a minimálbérek 15 százalékos, a garantált bérminimum 25 százalékos növelése, valamint az egyre fokozottabb szakemberhiány miatt. Az ideinél visszafogottabb, de továbbra is érdemi növekedés várhatóan a 2018-as évben is kitart, 9 százalékos átlagos bérnövekedést várunk a jövő évre a szakemberhiány illetve a 8 és 12 százalékos további bérminimum-emelés okán. Idén a várt 2.4 százalékos éves infláció mellett 10 százalékot meghaladó reálbér növekedés lehet, míg 2013-tól 2017 végéig összesen 31 százalékkal, közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 34 százalékkal nőttek a reálbérek. A bérnövekedésre azonban felfelé mutató kockázatot jelent, hogy egyes hiányszakmákban gyorsuló ütemű bérnövekedésre lehet számítani továbbra is, mint például az építőipar 30 százalék körüli jelenlegi bérnövekedési üteme. Az elmúlt hónapokban folytatott bértárgyalások – egyes esetekben kétszámjegyű bérmegállapodások - is ezt tükrözik, továbbá egyes ágazatokban folytatódik az életpályamodellek fejlesztése, illetve a turizmusban és a kiskereskedelemben már 240 ezer forintos bérminimumról zajlanak a tárgyalások.

image002.png

Szólj hozzá

keresetek Horváth András Takarékbank