Túl az ötezer hiteligénylésen a Takarék Csoport


2017. dec 08. írta: Takarék

Eddig több mint 4200 vállalati és vállalkozói, valamint több mint ezer lakossági hiteligénylést dolgoztak fel a Takarék Csoport MFB Pontjain – nyilatkozta a Világgazdaságnak Forró Attila, a Takarékbank értékesítési és hálózatirányítási igazgatója.

Az érdeklődők száma ennél természetesen magasabb, de annak ellenére, hogy az igénylés feltételei a pénzpiacon nem tekinthetők szigorúnak, akadnak olyan jelentkezők is, akik nem tudják igénybe venni e támogatásokat.

A Takarék Csoport négyszázhúsz MFB Ponttal rendelkezik országszerte. Ezekből huszonnégy működik megyeszékhelyen vagy megyei jogú városban, míg százharminckilenc 10 ezer főnél nagyobb lélekszámú városban, kétszázötvenhét pedig 10 ezer főnél kisebb lélekszámú településen van. „Ennek alapján elmondhatjuk, hogy 15 kilométerenként található olyan kirendeltségünk, ahol mind a vállalkozók, mind a lakosság megismerheti az európai uniós forrású hitelprogramokat”.

Az eddigi tapasztalatok alapján egyértelműen a 2016. május 19-én megnyílt Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése hitel bizonyult a legnépszerűbb konstrukciónak. Az eredetileg 40 milliárd forintos hitelkeret néhány hónap alatt kimerült, és a keretemelés utáni, újabb 30 milliárd forintos összeg felhasználása sem tartott három hónapnál tovább. Az átlagos folyósítási hitelösszeg 50 millió forint környékén mozog az érintett konstrukcióknál: persze az igénylések átlagos összegét nagymértékben befolyásolja, hogy az adott program mekkora összegű hitelek benyújtására szól.

Az igénylés benyújtása kapcsán a vállalkozásoknak érdemes kiemelt figyelmet fordítaniuk arra, hogy az igényléshez szükséges dokumentumokat teljeskörűen töltsék ki, és úgy nyújtsák be. A kombinált – visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatást is tartalmazó – konstrukcióknál nagyon kevés lehetőség és nagyon rövid határidő áll rendelkezésre a benyújtott anyagok pótlására vagy javítására. Mindössze egy alkalommal van lehetősége az igénylőnek arra, hogy a döntéshez szükséges, de az igénylésből kimaradt információkat pótolja, amire jellemzően 3-15 nap áll rendelkezésére; továbbá tisztázó kérdés keretében adhat meg végleges válaszokat. „Az elutasított igénylések jelentős része sajnos a teljeskörűség hiánya miatt nem valósulhatott még meg uniós forrású támogatás igénybevételével” – hívta fel a figyelmet az igazgató.

Az MFB Pontokon elérhető hitel- és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékek öt területet érintenek: a kutatás, a technológiai fejlesztés és az innováció megerősítését; a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének fokozását; a foglalkoztatást és a munkavállalói mobilitás ösztönzését; az infokommunikációs technológiához való hozzáférés elősegítését és az e-technológiák használatának, minőségének fokozását; valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérést minden ágazatban. A pénzügyi eszközök rendkívül kedvező kamatozásúak, az önálló hiteltermékeket 0 százalékos, a kombináltakat pedig 1-2 százalékos kamat mellett igényelhetik az ügyfelek.

mfb_pont_1.jpg

Szólj hozzá

hitelezés MFB Pontok Takarék Csoport