Növekedésben a vállalati hitelpiac


2017. dec 08. írta: Takarék

Több mint 45 százalékkal nőttek a vállalati forint- és euróhitel-kihelyezések október végéig az egy évvel korábbihoz képest, miközben a nyilvántartott kölcsönök állománya kétéves csúcsra emelkedett. Növekszik a devizahitelek súlya is a cégeknél – írta a Világgazdaság.

Több mint 2400 milliárd forint értékben kötöttek új hitelszerződéseket a nem pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozások – forintban és euróban, legfeljebb egyéves kamatperiódus mellett – 2017 első tíz hónapjában, ami 45,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikai adataiból.

A jegybank szezonálisan igazított adatokat tartalmazó számsorai szerint a cégek 1710,3 milliárd forint értékben kötöttek legfeljebb egyéves kamatfixálású forinthitel-szerződéseket január és október között. Ez 44,5 százalékos bővülés 2016 azonos időszakához viszonyítva. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy az euróhiteleknél az egy évvel korábbi kihelyezés majdnem másfélszeresét sikerült elérni, csaknem 700 milliárd forintnak megfelelő új szerződés mellett. Az új szerződések mennyisége alapján jól látszik, hogy a MNB növekedési hitelprogramjának kivezetése nem okozott visszaesést a piacon, és – hacsak nem történik valami drámai fordulat – 2017 egésze is jóval erősebb lehet a megelőző évnél a vállalati finanszírozásban.

A hitelezési fordulat jelei határozottan látszanak a mennyiségi adatokon is. Az MNB nyilvántartása szerint október végén 6386,1 milliárd forintot ért el a nem pénzügyi tevékenységet folytató vállalatok hitelállománya Magyarországon. Mindez amellett, hogy 9,1 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbit, kétéves csúcsot is jelent. (A pénzügyi válságot követő mélypont 2016 júliusában jött el a vállalati hiteleknél, akkor 5821,3 milliárd forintos állományt regisztrált az MNB.)

A jegybank számsorai szerint az éven túli lejáratú hitelek aránya fokozatosan emelkedik a pénzügyi szolgáltatók vállalati portfólióján belül. Ezek állománya ugyanis a 2017 októberéig tartó egy év alatt 11,5 százalékkal, 4639,3 milliárd forintra nőtt, miközben a legfeljebb egyéves futamidejű kölcsönöké csak valamivel több mint 3 százalékkal, 1746,8 milliárdra.

A devizahitelek jelentősége is újra emelkedik a vállalatoknál. Utóbbiak mennyisége 12,4 százalékkal, 2742 milliárd forintra növekedett a 2016 októbere óta eltelt egy esztendőben, miközben a súlyuk 41,7-ről 42,9 százalékra emelkedett a portfólióban.

money-2450451_1920_1.jpg

Szólj hozzá

hitelállomány vállalati hitelezés MNB