Jól teljesít a külkereskedelem


2017. dec 08. írta: Takarék

Kilőtt a külkereskedelem októberben, az ipari termelés felfutásával összhangban 11,8 százalékkal nőtt az export, míg a kirobbanó belső keresletet, a beruházási boomot és élénkülő fogyasztást tükrözve közel 17 százalékkal száguldott az import – kommentálta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a friss statisztikai adatokat.

A külkereskedelmi többlet így 275 millióval 522 millió euróra csökkent az egy évvel ezelőtti 797 millió euróról. Az első kilenc hónapban az export euróértéke 9,2 százalékkal, az importé pedig 12,3 százalékkal emelkedett, így a külkereskedelmi többlet 1,39 milliárd euróval, 7,05 milliárd euróra csökkent.

A belső kereslet élénkülésének, a fogyasztás gyorsulásának és a beruházások robosztus emelkedésének importnövelő hatását részben ellensúlyozza a kiváló külső kereslet, valamint a növekvő exportkapacitások. Az alacsony szinteken ragadó olajárak pedig a vártnál kisebb mértékben rontják a cserearányokat.

Mindezek hatására idén a külkereskedelem többlete 8,2 milliárd euróra mérséklődhet a tavalyi 9,72 milliárdról. 2018-ban az új autóipari kapacitások várható üzembe helyezése miatt érdemben bővülhet a kivitel, így a továbbra is élénk belső kereslet ellenére nem várunk további jelentősebb csökkenést a külkereskedelmi többletben.

A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019-ben pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat.     

kulker_okt.png

 Forrás: KSH, Takarékbank előrejelzés

Szólj hozzá

külkereskedelem KSH Suppan Gergely