Kedvező helyzetben a hazai kkv-k


2017. dec 01. írta: Takarék

A magyar gazdasági növekedés az elmúlt években 4 százalék körüli szinten volt, ami az uniós átlag majdnem kétszerese – hangsúlyozta előadásában Egerszegi Ádám, a Takarékbank vezérigazgató-helyettese a Világgazdaság „Versenyképesség – Belföldi kereslet és/vagy export?” című konferenciáján.

Nőtt beruházás dinamikája a GDP-hez viszonyítva, és a jelenlegi gazdaságpolitika egyértelműen beruházásvezérelt. Ez kitekintve egy nagyon pozitív képet vetít előre: a következő két-három évben 4 százalék körüli gazdasági növekedés várható, amelynek húzóerői a beruházás és belső fogyasztás lesz. Emellett szintén folytatódik a bérnövekedés, ami tovább ösztönözheti a GDP-növekedést.

A makrogazdasági környezet kifejezetten kedvező kkv-finanszírozási szempontból – például az alacsony kamatkörnyezet –, így a kkv-k hitelezése rendkívül kedvező feltételrendszerben tud megvalósulni. Volt egy trendforduló 2014-ben a vállalti hitelezésben, majd az elmúlt másfél évben jelentősen megnőtt a projekthitelek volumene és száma, elsősorban a lakásépítéseknek köszönhetően.

Ekkor ugyanis sok ügyfél úgy döntött, hogy betéteit kiveszi a bankból, és más befektetésre, így például inkább lakásvásárlásra fordítják megtakarításaikat. A következő egy évben folytatódni fog a hitelezés felfutása.

A takarék szektorban soha nem látott mértékű reform zajlik: a Takarék Csoporton belül 52 takarékszövetkezetből létrejön 12 regionális, a helyi viszonyokat és értékláncokat figyelembe vevő takarékszövetkezet. Hozzátette, hogy Magyarországon így jelenleg ők rendelkeznek a legtöbb fiókkal, közel 1200-al.

A kkv-szektor helyzetével kapcsolatban kiemelte, lényegében a magyar vállalkozói kör döntő hányada a mikro körhöz tartozik (körülbelül félmillió vállalkozás), amit kiegészít a kkv-s ügyfélkör (mintegy 30 ezer cég). A társas vállalkozások hitelállományát nézve a kkv-szektor állománya nagyobb (3532 milliárd forint), mint a nagyvállalatoké (3020 milliárd forint) – tette hozzá. A szektor pénzügyekkel kapcsolatos rövid távú várakozásai pozitívak, ezért jelentős árbevétel-növekedéssel számolnak. Emellett erősödnek a beruházási és a munkaerő-felvételi szándékaik is.

A szakember előadásában kifejtette, hogy az idén megállt a hitelállomány eróziója, és már enyhe növekedést is lehet érzékelni. Nagyot javult a hitelportfólió minősége is, mivel sikerült 12 százalékra ledolgozni a nem teljesítő hitelállományt – ugyanez az arány 2015 második negyedévének végén még 27 százalék volt.

A sikeres gazdaságpolitikának köszönhetően erős a konjunktúra, a tartós gazdasági növekedés feltételei adottak, így kedvező a gazdasági környezet a kkv-k számára. Alacsonyak a kamatok, intenzívebbé vált a hitelezés, amit a bankok közti verseny is erősít, ugyanakkor mindez a nagyobb és jobb minőségű ügyfelekre koncentrálódik.

A szektor hitelezése kapcsán hangsúlyozta, hogy az MFB Pontok országos hálózatát elsőként a Takarékbank vezette konzorcium indította el, a program kihelyezett hitelállományának 87 százalékát a Takarék Csoport folyósította. Eddig 291 milliárd forintnyi igényt fogadtak be, amelyből 84 milliárd forintot már ki is helyeztek – ebből 54,5 milliárd forint jutott el a kkv-khoz.

Végül Egerszegi Ádám kijelentette, hogy hisznek a személyes ügyfélkapcsolatban, de emellett jelentős fejlesztéseket végeznek a digitalizáció terén is, különös hangsúlyt fektetve a digitális ügyfélélményre és a különböző kényelmi szolgáltatásokra.

vg309lus.jpg

Fotó: Kallus György

Szólj hozzá

Takarékbank Egerszegi Ádám