Dinamikusan bővültek a beruházások


2017. nov 28. írta: Takarék

Továbbra is igen dinamikusan, 18,3 százalékkal nőttek a beruházások a harmadik negyedévben, így az első három negyedévben összesen 23 százalékkal bővült a szektor, a növekedés jövőre is folytatódhat – kommentálta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a friss adatokat.

A nagymértékű növekedés a vállalkozások kapacitásbővítő fejlesztéseinek, a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklus forrásaiból finanszírozott projektekkel összefüggő munkálatoknak, valamint a lakás- és egyéb ingatlanberuházások élénkülésének köszönhető.

A gép- és berendezés beruházások 20,2 százalékkal, az építési jellegű beruházások 17,4 százalékkal emelkedtek. A beruházási teljesítmény közel hattizedét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 18, a több mint egytizedet realizáló költségvetési szerveknél 65 százalékos bővülés következett be. A beruházási aktivitás minden nemzetgazdasági ágban emelkedett, kivéve a víz- és hulladékgazdálkodást, ahol 9,6 százalékos a csökkenés.

A nemzetgazdasági beruházások 30 százalékát képviselő feldolgozóipar fejlesztései – másfél éve tartó folyamatos expanzió folytatásaként – 14 százalékkal bővültek. A növekedéshez a legnagyobb mértékben a feldolgozóipari beruházások háromtizedét realizáló járműgyártás invesztíciói járultak hozzá. Jelentős bővülés következett be a villamos berendezések gyártásában és az elektronikai iparban is.

Az ingatlanügyletek beruházási volumene 19 százalékkal emelkedett, a lakásépítések és -felújítások mellett az üzleti célú ingatlanfejlesztésekben is növekedés valósult meg.

A szállítás, raktározás beruházásainak volumene 11 százalékkal nőtt, az uniós forrásból finanszírozott autópálya-, autóút- és vasútépítések mellett a fuvarozással foglalkozó vállalkozások is növelték fejlesztéseiket.

A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén megvalósult 51 százalékos növekedésben a középületek és közterületek felújításával, valamint a rend- és katasztrófavédelemmel kapcsolatos kiadások is szerepet játszottak.

Az oktatásban 86, a humán-egészségügyi, szociális ellátásban 95 százalékkal haladta meg a beruházások volumene az egy évvel korábbi, alacsony bázist. A kereskedelem, gépjárműjavítás beruházási teljesítménye 15 százalékkal nőtt, döntően a kiskereskedelemben aktív áruházláncok korszerűsítési, felújítási munkálatainak eredményeként.

A művészet, szórakoztatás, szabadidő területén továbbra is elsősorban a versenysporttal, illetve a kultúrával kapcsolatos nagyberuházások okozták az új tárgyieszköz-beruházások nagymértékű (50 százalékos) bővülését.

A pénzügyi, biztosítási tevékenység beruházási teljesítményének 23 százalékos növekedése részben ATM-ekkel és POS-terminálokkal kapcsolatos fejlesztéseknek köszönhető.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban a beruházási volumen 22 százalékos emelkedéséhez továbbra is a – kereskedelmi szálláshelyek forgalomnövekedésével párhuzamosan zajló – szállodaépítések és -felújítások járultak a leginkább hozzá. Az építőiparban tevékenykedő gazdasági szervezetek beruházásai – részben a termelésbővülés hatására – 50 százalékkal növekedtek.

Területi bontásban az első három negyedévben a beruházások 43,2 százalék-a Budapesten, 52,6 százalék-a Közép-Magyarországon valósult meg.

A következő években folytatódhat a beruházások élénk növekedése, bár az idei emelkedő bázis miatt némileg lassabb ütemben.

Ugyanakkor a lakás és irodaépítési boom - amelynek érdemi hatása a jövő évtől várható -, a 2014-2020-as uniós ciklus felfutása – eddig döntően előleg kifizetések történtek, amelyekből még a teljes ciklus beruházásainak elenyésző része valósult meg -, további feldolgozóipari beruházások – a Mercedes Kecskeméten jövőre indítja az újabb, 1 milliárd euró értékű beruházását -, az EU források nélküli állami beruházások felfutása – az egészségügy, kultúra, sport, energetika területén (Egészséges Budapest Program, Liget-Projekt, múzeum felújítások, építések, Puskás Stadion, beruházások a Várban, Paks, stb.), igen jelentős napelemes energiába történő befektetések miatt a várakozásoknál érdemben gyorsabban nőhetnek a beruházások. Így idén 22 százalék körüli, jövőre 12-14 százalékos növekedésre számítunk a beruházások területén, igen erős felfelé mutató kockázatokkal, amit az építőipar hatalmas szerződésállománya is alátámaszt.

A beruházásokat szintén támogathatja a munkaerőhiány, mivel a vállalkozások a munkaerő pótlására, illetve annak drágulása miatt technológiai, automatizálási beruházásokra kényszerülhetnek, ami egyúttal javíthatja a termelékenységet, a hatékonyságot és a versenyképességet. A legutóbbi vállalati felmérések szintén  a vállalatok beruházási kedvének ugrásszerű javulását tükrözik.

factory-1593842_1280.jpg

Szólj hozzá

beruházások Takarékbank Suppan Gergely