Nagyot emelkedtek a bérek szeptemberben


2017. nov 22. írta: Takarék

A várakozásokkal közel megegyezően, 13.6 százalékkal nőttek a bruttó bérek szeptemberben, a képzett munkaerő egyre fokozottabb hiánya, a bérmegállapodások és a költségvetési életpályák hatására – kommentálta a friss statisztikai adatokat Horváth András, a Takarékbank elemzője.

Szeptemberben a bruttó átlagkereset 292.900 forint volt, így a nettó átlagkereset 194.800 forintot tett ki családi adókedvezmények nélkül, míg a kedvezményt figyelembe véve nettó 202.700 forint volt.

A nettó bérek szintén 13.6 százalékkal emelkedtek, így a reálbér növekedés 10.8 százalék volt az egy évvel korábbihoz képest. A makrogazdaság és a monetáris politika szempontjából kiemelten fontos mutató, a versenyszféra rendszeres bérnövekedése 12.1 százalékra gyorsult az előző havi 11.6 százalék után. A közszféra bruttó bérei kiugró ütemben növekednek, 18.2 százalékkal emelkedtek, míg közfoglalkoztatottak nélkül számolva a növekedés 14.4 százalék volt.

Az alkalmazottként foglalkoztatásban állók száma 3.1 százalékkal nőtt ebben a hónapban (közfoglalkoztatottak nélkül), a versenyszféra létszámnövekedése 2.8 százalék volt, míg a közszférában 1.4 százalékkal nőtt ugyanez a létszám az előző év azonos hónapjához képest. A gazdaság tehát folyamatosan el tud mozdulni egy egészségesebb foglalkoztatási szerkezet irányába, mivel gyorsabban nő a versenyszféra létszáma.

Várakozásaink szerint idén 13 százalékkal nőhetnek a bérek a bérmegállapodások, a minimálbérek 15 százalékos, a garantált bérminimum 25 százalékos növelése, valamint az egyre fokozottabb szakemberhiány miatt. Az ideinél visszafogottabb, de továbbra is érdemi növekedés várhatóan a 2018-as évben is kitart, 9 százalékos átlagos bérnövekedést várunk a jövő évre a szakemberhiány illetve a 8 és 12 százalékos további bérminimum-emelés okán. Idén a várt 2.4 százalékos éves infláció mellett 10 százalékot meghaladó reálbér növekedés lehet, míg 2013-tól 2017 végéig összesen 31 százalékkal, közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 34 százalékkal nőhetnek a reálbérek. A bérnövekedésre azonban felfelé mutató kockázatot jelent, hogy egyes hiányszakmákban gyorsuló ütemű bérnövekedésre lehet számítani továbbra is, mint például az építőipar 30 százalék körüli jelenlegi bérnövekedési üteme. Az elmúlt hónapokban folytatott bértárgyalások – egyes esetekben kétszámjegyű bérmegállapodások - is ezt tükrözik, továbbá egyes ágazatokban folytatódik az életpályamodellek fejlesztése, illetve a turizmusban és a kiskereskedelemben már 240 ezer forintos bérminimumról zajlanak a tárgyalások.

A nettó reálbérek növekedése jól láthatóan kissé lassul az eddigi megugrás után, a dinamika fenntartásához további lépések lennének szükségesek. A nettó bérek emelkedését és a régiós versenyben való felzárkózást jelentősen segítené a munkavállalói oldal adócsökkentése a régóta hangoztatott 9 százalékos SZJA kulcs bevezetésével, aminek a segítségével, illetve a jövőre is várható érdemi bérnövekedési ütemmel a magyar nettó bérek már jövőre megelőzhetnék több versenytársét is a régióban.

berek_szeptember.png

KSH,Takarékbank

Szólj hozzá

statisztika KSH Horváth András Takarékbank béremelkedés