Egyre olcsóbb a lakossági hitel


2017. nov 22. írta: Takarék

Tovább esett a lakossági hitelek kamata a 2017 szeptemberéig tartó egy évben, igaz, a csökkenés mértéke az egyes terméktípusoknál eltérő mértékű volt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból, amiről a Világgazdaság számolt be.

Az idén leginkább keresett lakáshiteleknél 4,3 százalék volt szerződésekben szereplő éves, átlagos kamatláb a háztartási szektorban, ami 60 bázisponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású lakáshiteleknél szintén 60 bázisponttal esett egy év alatt az MNB által kimutatott átlagérték. Így szep­tember végén már csak 3,2 százalékot ért el, ami a devizahitelek virágkorában volt jellemző a svájcifrank-alapú ingatlanhiteleknél.

Az egy és öt év közötti kamatfixálású hiteleknél szintén érezhető mértékben, 70 bázisponttal csökkent az átlagár, ami 4,82 százalékos értéket eredményezett idén szeptemberre. Figyelemre méltó viszont, hogy az öt évnél hosszabb kamatperiódusú lakáshitelek átlagos kamata alig változott: az öt és tíz év közötti fixálású kölcsönöknél 8, a tíz éven túliaknál 4 bázisponttal mérséklődött a kimutatott átlagkamat, ami 5,81, illetve 5,14 százalékos átlagos kamatlábat eredményezett.

A fogyasztási hiteleken belül a gépjárműhitelek voltak az elmúlt egy év nyertesei: ezeknél majdnem 4 százalékponttal, 10,35 százalékra esett a kimutatott éves átlagkamat a forintban kötött szerződéseknél. A hitelkártyákhoz kapcsolódó kamatozó követeléseknél szintén látványos, 3,23 százalékpontos éves esést mutatott ki a jegybank, miután szeptember végén 27,8 százalék környékén alakult az átlagkamat. (Figyelemre méltó, hogy a hitelkártyáknál 2017 első kilenc hónapjában végig 30 százalék alatt mozgott az átlagos ráta, amire eddig nem akadt példa ennél a termékkategóriánál.)

A fogyasztási hitelek új kihelyezései között domináns személyi kölcsönöknél szintén jelentős, 156 bázispontos csökkenést mért egy évre vetítve az MNB, ami leginkább az egyre intenzívebb árversennyel magyarázható. A személyi kölcsönök kamatlába még így is 14,5 százalék környékén mozog, de ez az elmúlt években jellemző árszintekhez képest látványos javulás. Az áruvásárlási hiteleknél viszont – a legfeljebb egyéves kamatperiódusú változatoknál – 17,73-ról 21,99 százalékra ugrott egy év alatt az átlagos kamatláb.

modern-kitchen-1772638_1280.jpg

Szólj hozzá

kamatcsökkentés hitelezés MNB