Tenni kell valamit: a leginkább elöregedő szektor a mezőgazdaság


2017. nov 21. írta: Takarék

Egyre fontosabb a fiatalok megszólítása a mai munkaerőpiaci helyzetben, hiszen a mezőgazdaság a leginkább elöregedő szektor. Tudják ezt a jövő szakemberei is: a Corvinus Agrobusiness diákszervezet rendezett konferenciát, amelyen a Takarékbank szakértője is előadást tartott.

Az üzletfejlesztéshez szükséges források előteremtéséről beszélt Hollósi Dávid, a Takarék Csoport Agrár Igazgatóságának igazgatója az agroinform.hu beszámolója szerint.

Ha ennyi támogatás van, akkor miért is van szükség bankokra?

Ma már egy bank nem csupán hitelintézet, „sokkal többnek kell lennie”: az árfolyamkockázat kezelésétől a személyre szabott hitelezésen és a pályázati tanácsadásokig egészen a pénzügyi edukációig komplex szolgáltatási csomagokat nyújtanak. A legtöbb bankban például már működik európai uniós pályázati tanácsadó csapat. „Nem írunk pályázatokat, mi azt segítjük, hogyan lehet hatékonyan felhasználni az elnyert uniós forrásokat, és az ehhez illeszkedő hiteleket felvenni.”

A Takarék Agrár Igazgatóságot épp a banki szolgáltatások és finanszírozási tevékenységek megerősítésére hozták létre az idén. A Takarék Agrár Központ szolgáltatja a tudásbázist; termékfejlesztési csapata a speciális ágazati igényeknek megfelelő konstrukciókat dolgoz ki. Az ország egész területén működő 11 fős értékesítési csoportja pedig a gazdák rendelkezésére bocsátja finanszírozási termékeiket.

Rámutatott arra is, hogy a mezőgazdaság finanszírozási formái jelentősen eltérnek a többi ágazatétól. Az önerőn és a bankszektoron kívül még két oldalról finanszírozzák: az integrátori kör – ez a szállítási finanszírozás –, illetve a támogatások is segítik működését. Ezeket egészíti ki a bankrendszer többféle finanszírozási formában, hosszú és rövid lejáratú hitelekkel, továbbá nagyon fontos a faktor és a lízing szerepe. Utóbbi annyira felkapott, hogy az első háromnegyed évben már 54 milliárd forintot folyósított erre a bankszektor.

Ugyanakkor a folyó termelés finanszírozásában egyelőre marginális a bankszektor szerepe.

A mezőgazdaság erősen beruházás-orientált ágazat, és viszonylag lassú megtérülési időkkel dolgozik. E területen a bankszektor már jóval magasabb arányokat ér el, akár az 50 százalékot is. A lassú megtérülést jelentősen javítja a támogatási rendszer, számításaik szerint a felére csökkenti az idejét. Pénzügyi szempontból egy hét éven túl megtérülő beruházásba nemigen érdemes belevágni.

Jelentős hitelállomány-ugráson van túl van a mezőgazdaság, ezt a földet a gazdáknak akció váltotta ki. A Növekedési Hitelprogram keretében nagyon kedvező feltételekkel lehetett földet venni. Így körülbelül 200 milliárd forintnyi új forrás került hozzájuk, 20 éves futamidővel. A Magyar Nemzeti Bank most véget ért Növekedési Hitelprogramjának egyébként is a mezőgazdaság volt a legnagyobb felvevője, a teljes állomány 30 százaléka áramlott ide.

Hogyan értékeli a bank az agrárvállalkozásokat? Az alaptétel, hogy a bank akkor is bank marad, ha éppen agrárcéget hitelez, ugyanakkor maximálisan figyelembe veszi az agrárium specifikumait is. Ennek jegyében a Takarék Csoportnál folyamatban van egy naturálián alapuló hitelezési modell kidolgozása. A szigorú pénzügyi mutatókon túl azt is figyelembe vennék, hogy a hiteligénylőnek hány hektár földje van, mennyi az övé, mikor járnak le a földbérleti szerződései, milyen minőségűek a földjei és öntözhetők-e, mióta dolgozik az ágazatban, van-e utódja, jogutódja stb. Egyre fontosabbá válik a szakértelem is, továbbá azt is nézik, hogy a támogatás nélkül nyereséges-e vállalkozás.

hollosidavid1.jpg

Hollósi Dávid

Szólj hozzá

konferencia agrár Takarék Csoport Hollósi Dávid