Maradt az alapkamat, de új eszközöket vet be a jegybank


2017. nov 21. írta: Takarék

A várakozásokkal összhangban nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem az MNB Monetáris Tanácsa kedden, bejelentett azonban két új nem-konvencionális eszközt, amelyek hatására csökkenhetnek a hosszabb hozamok.

Jövő év második feléig nem számít monetáris kondíciók szigorítására Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Akkor is először a nem-konvencionális eszközöket vonhatják vissza, majd elindulhat az alapkamat lassú, fokozatos emelése, amely azonban 2020 elejéig változatlan maradhat. A tartósan laza hazai monetáris kondíciókat a nemzetközi környezet is támogathatja, mivel a Fed lassabb ütemben folytathatja a kamatemeléseket.Emellett havi 30 milliárd euró összeggel, jövő szeptemberig folytatódik az EKB eszközvásárlási programja is, kamatemelésre pedig 2019-ig nem lehet számítani. Ezalatt a hazai kockázati felárak is tovább szűkülhetnek - tette hozzá.

A jegybank által bejelentett egyik új eszköz a feltétel nélküli, 5 és 10 éves futamidejű kamatcsere-eszköz (IRS), amelynek 2018 első negyedévi keretösszegét 300 milliárd forintban határozták meg. A  másik egy célzott program, amelynek keretében az MNB 3 éves vagy annál hosszabb futamidejű jelzálogleveleket vásárol. A tanács az indoklás szerint fontosnak tartja, hogy a laza monetáris kondíciók a hozamgörbének nemcsak a rövid, hanem hosszabb szakaszán is érvényesüljenek, ezért döntöttek az új eszközök bevezetéséről, amelyek segítik a hosszú kamatfixálású hitelek arányának növekedését.

61987_copy_1_mnb2.jpg

Szólj hozzá

monetáris tanács MNB Takarékbank Suppan Gergely