KSH: szeptemberben 5,5 százalékkal nőtt az export


2017. nov 09. írta: Takarék

Szeptemberben az export euróban számított értéke 5,5, az importé 6,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, míg a külkereskedelmi többlet 36 millió euróval 928 millió euróra csökkent.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint a várakozásoknál kisebb mértékben csökkent a külkereskedelmi többlet szeptemberben az egy évvel ezelőtti 965 millió euróhoz képest. Az ipari termelés szeptemberi megtorpanásával összhangban (amit részben az eggyel kevesebb munkanap okozott), 5,5 százalékkal nőtt az export, míg a belső kereslet élénkülését tükrözve ennél gyorsabban, 6,7 százalékkal nőtt az import euróértéke, így 36 millió euróval csökkent a külkereskedelem többlete egy év alatt.

Az első kilenc hónapban az export euróértéke 8,8 százalékkal, az importé pedig 11,8 százalékkal emelkedett, így a külkereskedelmi többlet 1,12 milliárd euróval 6,52 milliárd euróra csökkent. A harmadik negyedévben a külkereskedelem többlete összességében 516 millió euróval csökkent, így a harmadik negyedéves GDP-t a külkereskedelmi egyenleg foghatta vissza, ami a belső kereslet érdemi élénkülését tükröző importnövekedés okozott, így a harmadik negyedévben jelentősen gyorsulhatott a fogyasztás és a beruházások növekedése. A belső kereslet élénkülésének, a fogyasztás gyorsulásának és a beruházások robosztus emelkedésének importnövelő hatását részben ellensúlyozza a kiváló külső kereslet, valamint a növekvő exportkapacitások. Az alacsony szinteken ragadó olajárak pedig a vártnál kisebb mértékben rontják a cserearányokat.

Mindezek hatására idén a külkereskedelem többlete 8,4 milliárd euróra mérséklődhet a tavalyi 9,72 milliárdról. 2018-ban az új autóipari kapacitások várható üzembe helyezése miatt érdemben bővülhet a kivitel, így a továbbra is élénk belső kereslet ellenére nem várunk további jelentősebb csökkenést a külkereskedelmi többletben. A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019-ben pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat. 

kulker_szept2.PNG

Forrás: KSH

Szólj hozzá

ksh külkereskedelem Suppan Gergely