Elmaradt a várakozásoktól az infláció októberben


2017. nov 09. írta: Takarék

Kissé elmaradva a várakozásoktól, 2,2 százalékra csökkent a fogyasztói árak növekedési üteme októberben az előző havi 2,5 százalékról – kommentálta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a friss adatokat. Az elemző éves szinten 2,4 százalékos inflációra számít.

A maginfláció 2,7 százalékra mérséklődött, annak ellenére, hogy jelentősen emelkedtek dohánytermékek árai jövedéki adóemelés következtében, valamint egyszeri hatásként a tej- és tejtermékek drágulása a régiós és európai árnövekedési ciklusát tükrözi. Ezektől megszűrve bőven 2 százalék alatt maradhatott a maginfláció, ami így továbbra is elmarad a 3 százalékos inflációs céltól, és nem tükrözi sem a bérköltségek növekedésének, sem az élénkülő belső kereslet inflációs hatásait.

Az infláció mérséklődését elsősorban az üzemanyagárak alakulása befolyásolta. Míg egy évvel ezelőtt éppen emelkedtek az üzemanyagárak, így magasabb szintre került a bázis, idén októberben az áremelkedés jóval szerényebb mértékű volt, így az éves szintű növekedés kisebb lett. A meglepetést a dohánytermékek további emelkedése okozta, amit ellensúlyozott a szolgáltatások vártnál jóval enyhébb árnövekedése, a többi termékkörben az áremelkedések – és egyes esetekben csökkenések – megfeleltek a várakozásoknak.

A következő hónapban ismét emelkedhet az infláció, az év végére azonban az üzemanyagok magas decemberi bázisára miatt visszasüllyedhet 2,5 százalék alá. Így idén éves átlagban 2,4 százalékos inflációra számítunk.

Jövő év elején az idei áfa csökkentések elmúló hatását ellensúlyozza további termékekre és szolgáltatásokra bevezetni tervezett áfa csökkentések, valamint az üzemanyagárak idei év eleji magas bázisa, így az infláció 2 százalék közelébe süllyedhet. Jövő év közepére az infláció – az üzemanyagárak idei évközepi alacsony bázisa miatt – elérheti a 3 százalékot, de tartósan nem marad az inflációs célnál, így bázishatások miatt jövő év végére visszatérhet 2,5 százalék közelébe. Így éves átlagban 2,8 százalék lehet az infláció jövőre, azonban a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése miatt az infláció nagyobb gyorsulást is mutathat. Ezzel szemben a tartósan alacsony olajárak és tartósan alacsony importált infláció fékezhetik az árak emelkedését. A jövő évi inflációra lefelé mutató kockázatot jelenthet a háztartási energiaárak esetleges csökkentése.

Emiatt az MNB egyelőre középtávon nem kényszerül a monetáris kondíciók szigorítására, így a monetáris tanács tartósan lazán tarthatja a monetáris kondíciókat nem-konvencionális eszközök használatával. 2019-ben azonban már tartósan elérhető lesz a 3 százalékos inflációs cél.

Októberben szeptemberhez képest átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, így az élelmiszerárak 0,5 százalékkal nőttek, a szeszesitalok, dohányáruk árai 1 százalékkal emelkedtek, a ruházati termékek árai 1,7 százalékkal nőttek a szezonváltás miatt, a tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások árai 0,1 százalékkal mérséklődtek, míg az egyéb cikkek árai 0,1 százalékkal emelkedtek.

Egy év alatt az élelmiszerek árai 3,3 százalékkal emelkedtek, 0,8 százalékkal drágultak az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek), ezen belül a járműüzemanyagokért 1,3 százalékkal kellett többet fizetni az egy évvel korábbihoz képest. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,8 százalékkal, a szolgáltatások 1,6 százalékkal, a ruházati termékek 0,3 százalékkal drágultak. A háztartási energia ára (a tűzifa árak emelkedése miatt) 1,3 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 0,1 százalékkal kellett többet fizetni.

inflacio_okt.png

Forrás: KSH, Takarékbank előrejelzés

Szólj hozzá

infláció ksh Suppan Gergely