Nőtt az ipari termelés szeptemberben, maradhat a felfutás  


2017. nov 08. írta: Takarék

Bár az ipari termelés növekedésének üteme 6,8 százalékról 5,4 százalékra lassult szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest, ezt főleg a naptárhatás okozta, mivel szeptemberben egy munkanappal kevesebb volt – kommentálta a friss statisztikai adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

A naptárhatással megtisztítva a növekedés 8,1 százalékosra gyorsult az augusztusi 6,8 százalékról. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,7 százalékkal csökkent az igen robosztus 5,5 százalékos emelkedés után. A KSH előzetes közlése alapján a vegyipar kimagasló növekedést mutatott, míg a járműgyártás enyhén visszaesett.

A következő hónapokban dinamikus maradhat az ipari termelés növekedése részben a tavalyi alacsony bázis, részben újabb kapacitások üzembe helyezése és fokozatos felfutása miatt (élelmiszeripar, gumiipar, elektromos autó akkumulátor gyártás), részben pedig az egyre erősebb európai konjunktúra hatására, amit tükröz, hogy történelmi csúcsot döntött a német Ifo index, valamint a hazai ipari bizalmi index.

Az ipari termelést a kirobbanó építőipari konjunktúra is támogathatja. Idén 5 százalék feletti növekedésre számítunk az iparban (szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva közel 6 százalékot, mivel idén kevesebb munkanap van a tavalyi évhez képest). Lényegesebb gyorsulásra 2018-ban számítunk, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások (Audi, Mercedes) lépnek üzembe. A konjunktúramutatók alapján az ipari termelés akár szignifikánsan gyorsabban is növekedhet.

Az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások. 2010 óta az ipari termelés mintegy 29,5 százalékkal bővült.

ipari_termeles_szept.png

Forrás: KSH, IFO intézet, Európai Bizottság, Takarékbank előrejelzés, Takarékbank gyűjtés

Szólj hozzá

ksh ipari termelés Suppan Gergely