A vártnál jobban nőtt a kiskereskedelmi forgalom


2017. nov 07. írta: Takarék

A várakozásokat lényegesen meghaladva, 6 százalékra gyorsult szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom naptárhatással megtisztított növekedése az előző havi 4,7 százalékról, míg a nyers adat szerint a növekedés 5,4 százalék volt Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,7 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 12,5 százalékkal emelkedett, az üzemanyag-kiskereskedelemben azonban 0,5 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene a statisztikai hivatal adatai alapján.

Az idén várhatóan 10 százalék feletti reálbér növekedés, az év első hónapjaiban 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban – részben a némileg gyengébb tavaly év végi bázis miatt is - fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom 6 százalék körüli bővülési üteme, így idén kissé 4,5 százalék feletti növekedésre számítunk a kiskereskedelemben, amit jövőre hasonló mértékű növekedés követhet.

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások következő negyedévekben várható átadási hulláma is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani. 2010 átlagához képest 23,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom.

kisker_forgalom_szept.png

Forrás: KSH, GKI, Takarékbank előrejelzés

Szólj hozzá

kiskereskedelem KSH Suppan Gergely