A bankok készen állnak a mezőgazdaság finanszírozására


2017. nov 06. írta: Takarék

Gyakorlatilag az összes magyarországi banknál, takaréknál és kisebb mértékben más pénzügyi vállalkozásoknál – az ország minden pontján – lehet igényelni az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességét hitelhez, bankgaranciához, lízing és faktoring ügyletekhez – írta az Agro Napló. A mezőgazdasági lapnak Hollósi Dávid, a Takarék Csoport új agrárigazgatóságának vezetője is nyilatkozott.

A kezesség igénybevétele az ügyfél részéről nem jár plusz adminisztrációs feladattal, a kezességvállalással kapcsolatos teendőket teljes egészében az alapítvány a bankokkal közösen bonyolítja. Mivel az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány célja nem a nyereségszerzés, mindig az európai uniós szabályok által megengedett legkedvezőbb díjon vállalja a kezességet a gazdálkodókért.

A Takarék Csoportnak jelentős a tapasztalata az ágazat működéséről, jellegzetességeiről – közölte Hollósi Dávid, a csoport új agrárigazgatóságának vezetője. A takarékok és az FHB Bank hagyományos szerepe, valamint a legsűrűbb országos fiókhálózat nyújtotta elérhetőség természetes partnereinkké tette a gazdákat. Ez az örökség óriási és egyedülálló értékünk, szeretnénk fenntartani és a modern kor követelményeihez igazodva fejleszteni.

A kérdés tehát a Takarék Csoport esetében úgy is szólhat, hogy miért tartjuk változatlanul kiemelt területnek az agrárfinanszírozást, miért szeretnénk nemcsak megtartani, hanem jelentősen tovább növelni piaci részesedésünket?

A bankok által kiemelten figyelt szempontok alapján is vonzó célpont az agrárium: az ágazati csődráta hosszú ideje a legalacsonyabbak közé tartozik, az MNB Stabilitási Jelentése szerint jelenleg 2 százalék alatti. Mindennapi tapasztalataink szintén megerősítik, hogy pénzügyi szempontból a főleg szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdaságok többségében stabilak, ennek köszönhetően vonzó finanszírozási célpontot jelentenek.

Erre egy szemléletes példa: banki pályafutásunk alatt nemigen emlékszünk olyan esetre, amikor finanszírozott mezőgazdasági gépet kellett végrehajtani. Ugyanakkor sokan hitel nélkül gazdálkodnak, sok esetben saját forrásból intézik nemcsak a termelést, hanem a gépbeszerzést is. Ezt fel lehet fogni kedvezőtlen adottságként, aminek az oka lehet akár bizalmatlanság vagy a pénzügyi függetlenség mindenáron történő fenntartására való törekvés, sokszor pedig azt tapasztaljuk, hogy idő vagy információ hiányában nem használják ki a kézenfekvő finanszírozási lehetőségeket. Amennyiben a pénzügyi tudatosság fejlesztésével sikerül átadni azt a közgazdasági alapelvet, hogy a körültekintően felvett hitel nem az ördögtől való és az optimális finanszírozási szerkezet szinte soha nem 100 százalék saját forrásból áll, úgy jelentős piac nyílhat meg a teljes pénzügyi szektor számára.

Az ebben rejlő piaci lehetőségek elérése érdekében azonosítottunk néhány olyan területet, amelyeket még csak kis mértékben szolgálnak ki a bankok. A nagybankok látóköréből kimaradtak a tipikus egyéni gazdálkodónál nagyobb, de a standard kkv méretet még el nem érő vállalkozások, így számukra érdemes azt a szakértői figyelmet, erőforrást és testre szabhatóságot nyújtani, ami a hatékony megszólításukhoz, igényeik megfelelő felméréséhez és kiszolgálásához szükséges.

Jelenleg a mezőgazdasági vállalkozói jövedelmek mintegy kétharmada támogatásokból származik, ami 2020-tól változni fog, azonban nem számítunk arra, hogy emiatt radikálisan romlani fog az ágazat hitelképessége. Miért gondoljuk ezt? – Megvizsgálva a KAP történelmét, azt látjuk, hogy a jelenlegi rendszer teljesen eltér a 20 évvel ezelőttitől, de egy-egy korrekciós lépés sohasem forgatta fel radikálisan a viszonyokat.

Az uniós döntéshozatali rendszer általánosságban sem támogatja a piaci szereplők pozícióira gyorsan, nagyon jelentős hatást gyakorló lépéseket. Véleményünk szerint az „ingyen” járó direkt támogatások mérséklődésével jól is járhat a mezőgazdaságunk.

Egyrészt lendületet kaphat az a szemléletváltás, amely a „lehajolni minden forintért” elve alapján növeli a hatékonyságot, így nőhet az ágazat eredményessége. Másrészt nagyon valószínű, hogy az uniós eszköztárban nagyobb súlyt kap a kockázatkezelés, a jövedelemkiegyenlítő eszközök alkalmazása, ami a gazdák mérséklődő kockázata mellett banki, finanszírozási szempontból szintén erős pozitívum.

Lényeges, hogy a Takarék Csoport nemcsak az agráriumban, hanem az erre felépülő ágazatokban is aktív szereplő marad, beleértve az állattenyésztés és az élelmiszeripar mellett a gabonakereskedőket, input anyag kereskedőket, integrátorokat.

Nálunk továbbra sincs a finanszírozásból általánosan kizárt ágazat. A hosszú távú nyerteseket keressük, meggyőződésünk, hogy ilyen partnerekkel a nagyobb kockázatokkal működő vagy erősebb profitingadozásokat mutató területeken is szép számmal megállapodhatunk, hiszen egyaránt rendelkezésünkre áll az ehhez szükséges szakmai tudás, helyismeret és a forrás.

hollosidavid1.jpg

Szólj hozzá

mezőgazdaság finanszírozás agrárium Takarékbank Hollósi Dávid