Banki hitelkiváltásra is jók az MFB Pontok termékei


2017. nov 03. írta: Takarék

Az MFB Pontokon elérhető vállalkozói termékek szabályrendszere több ponton lazult szeptember elsejétől, így a fedezeti szabályok könnyítése mellett az is lényeges, hogy immár kereskedelmi banki hitel kiváltására is felhasználhatók a kombinált hiteltermékekből megkapott hitelek – jelezte a Portfolio.hu MFB Pontokról szóló rendezvénysorozatának utolsó, debreceni állomásán Polonkai Tamás, az MFB szenior szakmai támogatója. Sipos Boglárka, a Tiszántúli Takarék vállalati üzletági igazgatója szintén számos fontos gyakorlati tapasztalatot, illetve tanácsot osztott meg a résztvevőkkel, amelyek javíthatják a kérelmek minőségét és így a hitelbírálat sebességét is.

Polonkai Tamás hangsúlyozta, hogy ha a vállalkozókban megfogalmazódik egy jó ötlet, koncepció, akkor érdemes megnézni az mfbpont.hu oldalon elérhető aktuális termékkínálatot és szabályrendszert. Igaz, előrevetítette, hogy az oldal nemsokára beolvad majd az mfb.hu oldalba. Az aktuálisan elérhető önálló hitelprogramok között kiemelte a GINOP-8.1.1-16 "Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása hitel" című konstrukciót, amelyet szavai szerint "még nem kaptak fel" a vállalkozások, noha elegendő mindössze 5 százaléknyi közvetlen K+F+I-célt megjelölni a fejlesztés során. A pályázat keretösszege 42,19 milliárd forint és a jelenlegi szabályrendszer szerint az igényelhető hitel összege 100 millió forinttól 3 milliárdig terjedhet, maximum 15 éves futamidővel. Utóbbi kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy az önálló hiteltermékeknél a teljes futamidő alatt végig 0 százalékos a hitel kamatlába.

Az MFB szakértője a másik önálló hitelre, a GINOP-8.8.1-17 "Foglalkoztatás ösztönzése célú Hitelprogramra" is felhívta a figyelmet. Amelynek 29,63 milliárd forintos keretösszege egyrészt a vállalkozóvá váló munkanélküliek és inaktívak mikrovállalkozásait támogatja (1-10 millió forint között), másrészt a társadalmi célú mikro-, kis és középvállalkozásokat (1-50 millió forint között).

Azoknál a termékeknél, amelyekhez a hitel mellett vissza nem térítendő támogatás is társul (ezek a kombinált termékek), a hitel “láb" kamata a futamidő alatt végig 1-2 százalékos mértékű, azaz szintén nagyon kedvező. De ezeket az igényeket nem az MFB Pontokon, hanem az elektronikus pályázati felületen (EPTK) kell benyújtani – hívta fel a figyelmet a Polonkai Tamás. Ezt megelőzően azonban érdemes szintén tájékozódni az MFB Pontokon, illetve az összetett pályázati szabályrendszer miatt pályázati tanácsadók bevonását is javasolta.

Jelenleg 4 ilyen kombinált termék áll nyitva: a GINOP-2.1.2-8.1.4-16 “Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hitel", a GINOP-3.1.2-8.2.4-16 “Az infokommunikációs ágazatban működő mikro-, kis- és középvállalkozások által előállított termékek és szolgáltatások piacosításának, nemzetközi piacokra való belépésének támogatása kombinált hitel", a GINOP-3.2.2-8.2.4-16 “Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhő-alapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása kombinált hitel" és a GINOP-1.2.6-8.3.4-16 "Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hitel"). Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az infokommunikációs pályázathoz (GINOP-3.1.2-8.2.4-16) a vállalkozói kamaráknál dolgozó IKT-tanácsadók ingyenes segítsége is bevonható.

Polonkai hangsúlyozta, hogy az eljárásrend szeptemberi módosítása nemcsak azt hozta, hogy a kombinált termékeknél a figyelembe vehető fedezetek mértéke és beszámítási szabályai lazultak, hanem azt is, hogy immár lehetséges a kombinált termék keretében felvett hitelt a kereskedelmi banki hitel kiváltására fordítani.

E hitel felvétele például akkor lehet szükséges, amikor a vállalkozás az EPTK felületen igényli a kombinált hitelterméket, de annak bírálati és folyósítási időigénye miatt rögtön bankhitelért is folyamodik és később ezt törleszti majd elő a kombinált termék hitel “lábából". Ahhoz, hogy ez zökkenőmentesen meg tudjon történni, nagyon fontos pontosan megnevezni a kombinált termék igénylésénél a hitelcélt.

Az utóbbi fontosságára Sipos Boglárka, a Tiszántúli Takarék vállalati üzletági igazgatója is felhívta a figyelmet, hiszen az igénylés célja később a hitelszerződésbe is bekerül. A minapi összeolvadásokkal Magyarország legnagyobb takarékszövetkezeti csoportja jött létre (135 fiókkal, ezeken belül 42 MFB Ponttal, 154 milliárd forintos mérlegfőösszeggel), amelynek szakértőjeként Sipos azt tanácsolta: érdemes törekedni az önálló hiteltermékek szakszerűen kitöltött dokumentációjára, mert a jobb minőségű anyagok a hitelbírálat rövidüléséhez vezetnek, ami a vállalkozóknak is érdeke.

Javaslata szerint mivel az igénylésekhez mindig friss, 30 napnál nem régebbi dokumentumok kellenek (például adóigazolás, cégkivonat), ezért ezeket csak közvetlenül a hiteligénylés beadása előtt szerezzék be a vállalkozások. A kombinált hiteltermékek igénylési folyamatához ő is azt javasolta, hogy érdemes bevonni tanácsadókat, és tapasztalatai szerint érdemes olyan dolgokra is odafigyelni, mint például arra, hogy az igényléshez kitöltendő cash-flow táblázatban az adatokat ezer forintban kell megadni, ha pedig bérelt ingatlanon történik a fejlesztés, akkor mindenképpen be kell szerezni az ingatlan tulajdonosának hozzájáruló nyilatkozatát is.

mfbponthalozat1500.jpgFotó: Portfolio.hu

Szólj hozzá