Az MNB 150 milliárd forintot adott a bankoknak


2017. okt 31. írta: Takarék

Összesen 150 milliárd forint banki ajánlatot fogadott el hétfői, úgynevezett finomhangoló devizaswap (devizacsere)-tenderén a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Így 1312 milliárd forint maradt a jegybank által biztosított többletlikviditás a bankrendszerben.

Az MNB egy hónapos lejáraton 50, tizenkét hónapon pedig 100 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal.

Az egy és három hónapos futamidőn 25-25 milliárd forint felajánlott mennyiségre az egy hónapos futamidőn 100 milliárd forint, a 3 hónapos futamidőn 6 milliárd forint, a 12 hónapos futamidőn a meghirdetett 100 milliárd forint felajánlott mennyiségre pedig 247 milliárd forint értékben érkezett ajánlat. Az egy és tizenkét hónapos tenderen 6-6, a három hónapos tenderen pedig egy bank vett részt.

A 1312 milliárd forintos többletlikviditásból az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 216 milliárd forintot, a három hónapos 274 milliárd forintot, a hat hónapos 223 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 599 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be.

A jegybank folyamatosan figyeli a likviditási folyamatokat, és további finomhangoló tendereket fog tartani, amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal.

61987_copy_1_mnb2.jpg

Szólj hozzá

MNB devizacsere tender