Történelmi csúcsra nőtt a foglalkoztatottak száma


2017. okt 26. írta: Takarék

Július-szeptemberben 60 ezer fős növekedéssel 4,451 millióra, történelmi csúcsra nőtt a foglalkoztatottak száma az előző év azonos időszakához képest, míg a munkanélküliségi ráta a várakozásoknak megfelelően 4,1 százalékra csökkent – kommentálta Horváth András, a Takarékbank elemzője a friss statisztikai adatokat.

Ezen belül az elsődleges munkaerőpiacon 97 ezerrel dolgoztak többen, míg a közfoglalkoztatottak száma 35 ezerrel, a külföldi telephelyen dolgozók száma pedig 2 ezerrel csökkent.

Az előző 3 havi átlaghoz képest 7 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. A 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma egy év alatt 22 ezer fővel, 4,639 millióra növekedett. Ezzel párhuzamosan 4,1 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta július-szeptember között, ami megegyezik a várakozásokkal.

A munkanélküliek száma az előző 3 havi átlaghoz képest 7 ezer fővel, míg az egy évvel ezelőttihez képest 38 ezer fővel csökkent július-szeptemberben. Ezzel a legjobb munkavállalási korú, 20-64 éves korosztály 73,8 százaléka dolgozott, ami már érdemben meghaladja az EU28-ak 71,4 százalékos átlagos rátáját, de további erőfeszítésekre van szükség az egyik fő versenytárs, a cseh gazdaság 77,6 százalékos arányának eléréséhez.

A foglalkoztatottak száma a közszolgáltatások kivételével minden piaci ágazatban bővült 2017. harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A mezőgazdaságban 5 ezer, feldolgozóiparban 39 ezer, az építőiparban kiemelkedő, 34 ezer, a piaci szolgáltatások területén pedig 13 ezer új munkahely keletkezett. A közszolgáltatások esetében 23 ezer fővel csökkent a létszám.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint szeptemberben 18,8 ezer nem támogatott, versenyszférai új álláshelyet jelentettek be munkaadók, ami 2 ezres növekedés az előző havihoz képest. Szeptember végén összesen 88 ezer bejelentett munkahely maradt betöltetlen, ami csökkenés az előző havi 91,5 ezres adathoz viszonyítva.

A munkaerőhiányról szóló folyamatos hírek ellenére a magyar gazdaság továbbra is csaknem 700 ezer fős munkaerőtartalékkal rendelkezik a dolgozni szándékozó inaktívak, a közfoglalkoztatottak, a külföldre ingázók és a munkanélküliek számát tekintve. Figyelembe kell venni azonban, hogy a fenti csoportok egy részének a foglalkoztathatósága meglehetősen problémás így érdemi beavatkozások szükségesek a nyílt munkaerő-piacon való megjelenésükhöz. Továbbá a közszférából több tízezer magasan képzett munkavállaló versenyszférába való átvezetésére lenne szükség az egészségesebb hazai foglalkoztatási szerkezet érdekében, ahogy a közszféra munkavállalóinak száma az utóbbi hónapokban már kismértékben csökken.

A foglalkoztatás bővülésének lassulása az eddig látottakhoz képest arra utal, hogy egyre kevesebb a szakképzett, aktívan bevonható potenciális munkavállaló a magyar munkaerőpiacon és kezdi elérni a csúcsát a foglalkoztatottság a munkaerő jelenlegi képzettségi szintjén. Így még fontosabb az oktatás fejlesztésének és a leszakadó rétegek oktatásba minden áron való bevonásának kérdése, amennyiben a magyar gazdaság fel kíván zárkózni a fejlett európai gazdaságok foglalkoztatási szintjéhez. A foglalkoztatottak száma idén már nem éri el a 4,5 millió főt, erre 2018 nyaráig várnunk kell.

Várhatóan tovább csökken a munkanélküliek száma a szakértő szerint, idén a nyár végére 4 százalékra csökkenhetett a ráta, míg éves átlagban 4,2 százalék lehet ez a szám, jövőre pedig 3,8 százalékig süllyedhet éves átlagban. A képzett munkavállalók hiánya lassíthatja a bővülést, de egyben kikényszeríti a termelékenység és a hatékonyság fokozását illetve a munkaerőt kiváltó beruházások felfuttatását a vállalkozásoknál, ami támogatja mind a bérek, mind a GDP erőteljesebb bővülését. A foglalkoztatás és a reálbérek kiemelkedő növekedése pedig tovább ösztönzi a lakossági fogyasztást és a beruházásokat.

tube-bender-2819137_1280.jpg

munkeropiac_jul_szept.png

Grafikon: KSH, Takarékbank előrejelzés

Szólj hozzá

munkaerőpiac KSH Horváth András Takarékbank