Élénkül a verseny a jó lakásprojektekért


2017. okt 26. írta: Takarék

Nagy a verseny a finanszírozók között a jó projektekért, de mivel tud egy ajánlat vagy bank vonzóbb lenni a másiknál? Kiderült: nem csak az ár fontos, hanem a szolgáltatás színvonala, az új finanszírozási struktúrák alkalmazása is. Takács Zoltán, az FHB Bank Vállalati Üzletág vezetője a Portfolio.hu gazdasági hírportálnak adott interjút.

Mi várható a jövőben a projektfinanszírozásban?

Nap mint nap tapasztaljuk a verseny élénkülését a finanszírozók között a jó projektekért, ami nem, vagy nem kizárólagosan az árazásban érzékelhető. Legalább annyira fontos a szolgáltatás színvonala, a folyamatos innováció és a dinamikusan változó ügyféligényeket lekövetni képes, új finanszírozási struktúrák alkalmazása is. A jövőre nézve nem számítunk drasztikus változásokra projekt ötletekben, típusokban és finanszírozási struktúrákban, mindezek mellett rövid- és középtávon továbbra is piaci növekedést várunk. Már a tervezés alatt álló projekteket is érintő nagy kérdés például a dinamikusan növekvő lakóingatlan piacon, hogy módosulnak-e - és hogyan - az áfa szabályok 2019-től, mert ez nagymértékben módosíthatja a projektek volumenére és árazására vonatkozó középtávú várakozásokat.

Az FHB Bankban nem állítunk fel projekt típus alapján preferencia sorrendet, hanem a projektek minőségéhez és lehetőségeinkhez mérten próbáljuk meg a terveinkkel hozzánk forduló ügyfeleinket kiszolgálni.

Jelentős segítséget nyújt ebben a Takarék Csoport országos lefedettsége, és az ebből fakadó személyes kapcsolatok. A fentiek mellett természetesen érzékeljük, hogy a legnagyobb "boom" most az értékesítési célú lakóingatlan-fejlesztések piacára jellemző, így ebből a típusból a Takarék Csoportban is több ügylettel foglalkozunk jelenleg.  

Mi számít jó projektnek, és hogyan kezelhető a bizonytalan kivitelezési környezet?

A kivitelezésekkel kapcsolatban nem vállalkoznék arra, hogy ezen kockázatot általános esetre vonatkozóan beárazzam, számszerűsítsem. Azonban az tény, hogy az ingatlanfejlesztések, és ezzel együtt természetesen a banki finanszírozók és a vásárlók egyik legnagyobb kockázata manapság az építőipari kivitelezési kockázat, amely a munkaerő mellett az építőanyag miatt is felmerülhet. Jó hír azonban, hogy van mód a megemelkedett kockázatok kezelésére, enyhítésére: a (fő)vállalkozók auditálása, a szorosabb műszaki ellenőri kontroll, a kiegészítő biztosítékok (akár csak átmeneti jelleggel), a garanciális feltételek erősebb kontrollja, vagy az előre lekötött kapacitások biztosítása mind fontos szerepet játszik.

building-1804030_1280.jpg

Szólj hozzá

lakáspiac FHB Bank lakásprojekt Takarék Csoport