Gyorsan fogynak az MFB Pontokon elérhető uniós visszatérítendő hitelek


2017. okt 25. írta: Takarék

Itt az idő élni a visszatérítendő uniós hitelek és kombinált hitelek által kínált, kivételesen kedvező lehetőségekkel Szűcs Sándor, a Fókusz Takarék értékesítési igazgatóhelyettese szerint, aki a Portfolio gazdasági hírportál az MFB Pontok termékeiről szóló országos rendezvénysorozatának kecskeméti állomásán vett részt.
A portál beszámolója szerint másfél évvel ezelőtt Kecskeméten nyílt meg az első MFB Pont az országban, így már bőséges tapasztalattal a háta mögött osztott meg gyakorlati tanácsokat az érdeklődőkkel Szűcs Sándor, a Bács-Kiskun megyében 99 fiókot, köztük 31 MFB Pontot üzemeltető Fókusz Takarék értékesítési igazgató-helyettese. Rengeteg felesleges "kört" spórolhatnak meg a cégvezetők azzal, ha még azelőtt világosan megfogalmazzák a tervezett projekt célját, mielőtt belekezdenének abba és elindítanák az MFB Pontokon elérhető külső forrás megszerzésének folyamatát. Javaslata szerint a célok tisztázása után a második lépésnek annak érdemes lennie, hogy alaposan tanulmányozzák a projekt vezetői a felhívás szabályrendszerét, hogy a cég valóban megfelel-e minden feltételnek.
A határidős papírokat (mint az értékbecslés) csak az igénylés előtt közvetlenül érdemes megszerezni, különben elavulnak. A folyamat intézéséhez kapcsolódó összes felhatalmazást is érdemes nagyon körültekintően kitölteni. Ugyanígy a hitelhez kapcsolódó céges bankszámlát is pontosan kell kitölteni, mert találkoztak már olyan példával is, hogy 10 éve nem létező bankszámlára kérték az MFB Pontos termék kiutalását.

A mostani alacsony kamatkörnyezetben "nem akkora durranás" a 0-2 százalékos MFB-s termékekről beszélni, de utóbbiak a futamidő teljes hossza alatt fixek, míg az egyéb konstrukciók kamata idővel emelkedhet – emelte ki Kerekes Andor, az MFB szenior szakmai támogatója.
Az MFB Pontokon kínált visszatérítendő uniós hitelek és kombinált hitelek olyan vállalkozások számára is elérhetők, amelyek egyébként nem, vagy csak nagyon nehezen juthatnak külső forráshoz, azaz résfinanszírozásról van szó Kerekes Andor szerint. Ez a lakosságnak kínált 0 százalékos uniós energiahatékonysági hitelre is igaz, amelyet "soha vissza nem térő" lehetőségnek mondott. Olyan visszatérítendő termék is elérhető az MFB Pontokon, amelyek nagy előrelépést okozhatnak a vállalkozások életében, például a "Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhő-alapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása kombinált hitel". Ez utóbbi például webáruház üzemeltetőknek, hardver-, vagy szoftvercserében gondolkodó cégeknek, termelésirányítási megoldásokat kereső cégeknek lehet jó lehetőség.
A hitel- és kombinált hiteleknél maga a hitelvizsgálat lazább, mint a normál banki hiteleknél, de az ügyfél-, illetve az ügyletvizsgálat ugyanolyan szigorú. Utóbbihoz kapcsolódóan például kizáró tényező a kombinált termék megszerzésére, ha a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) mulasztás látszik a hiteligénylő nevénél. Ennek oka, hogy az ilyen termékeknél a vissza nem térítendő "lábból" történik az első folyósítás, a hitel "lábnál" pedig előleget lehet igényelni, de ennek feltétele a kedvező KHR-státusz.

mfb_pont.jpg

 

Szólj hozzá

fókusz takarék MFB Pont