50 milliárd forintot adott az MNB a bankoknak


2017. okt 25. írta: Takarék

Egy és három hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó, úgynevezett finomhangoló devizaswap-tendert (kamatcsere-tendert) tartott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden, amelyeken 50 milliárd forintért fogadott el banki ajánlatokat. A jegybank által biztosított bankrendszeri többletlikviditás ezzel 1312 milliárd forintra emelkedett.

A 81-81 millió euró (25-25 milliárd forint) felajánlott mennyiségre az egy hónapos futamidőn 304 millió euró (94 milliárd forint), a három hónapos futamidőn pedig 40 millió euró (12 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok.

Az MNB az egy hónapos lejáraton 50 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy és három hónapos swaptenderen 7, illetve 2 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1276 milliárd forintról 1312 milliárd forintra emelkedett. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 215 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 324 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 273 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 500 milliárd forintot tesz ki.

A jegybank Monetáris Tanácsa még 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be.

Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.

61987_copy_1_mnb2.jpg

Fotó forrása: kamaraonline.hu

Szólj hozzá

pénzügy monetáris tanács MNB devizacsere tender