Mérséklődött az infláció szeptemberben


2017. okt 11. írta: Takarék

Kissé elmaradva a várakozásoktól, 2,5 százalékra csökkent a fogyasztói árak növekedési üteme szeptemberben az előző havi 2,6 százalékról – kommentálta a friss statisztikai adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

A maginfláció 2,8 százalékra emelkedett, ami részben tükrözi az élénkülő belső keresletet, de leginkább a dohánytermékek jövedéki adóemelését, valamint a tej- és tejtermékek régiós és európai árnövekedési ciklusát mutatja, ezektől megszűrve 2 százalék közelében lenne a maginfláció, ami így továbbra is elmarad a 3 százalékos céltól.

Egy hónap alatt átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, az élelmiszerárak 0,1 százalékkal mérséklődtek (ezen belül természetesen eltérően alakultak az egyes élelmiszerek árai, de döntően az idényáras élelmiszerek 4 százalékos árcsökkenésének köszönhetően), a szeszesitalok, dohányáruk árai 0,3 százalékkal emelkedtek, a ruházati termékek árai 1,8 százalékkal nőttek a szezonváltás miatt, a tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások árai 0,1 százalékkal drágultak, míg az egyéb cikkek árai 0,6 százalékkal, ezen belül az üzemanyagárak 2,5 százalékkal emelkedtek. A szolgáltatások ára 0,4 százalékkal mérséklődött, ezen belül az üdülési szolgáltatásoké 6,4 százalékkal. Egy év alatt az élelmiszerek árai 3,1 százalékkal emelkedtek, 2,7 százalékkal drágultak az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek), ezen belül a járműüzemanyagokért 5,3 százalékkal kellett többet fizetni az egy évvel  korábbihoz képest. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6 százalékkal, a szolgáltatások 1,8 százalékkal, a ruházati termékek 1,1 százalékkal drágultak. A háztartási energia ára (a tűzifa árak emelkedése miatt) 1 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 0,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Az infláció emelkedését elsősorban az üzemanyagárak alakulása befolyásolta. Míg egy évvel ezelőtt éppen csökkentek, így alacsonyabb szintre került a bázis, idén szeptemberben kissé emelkedtek az üzemanyagárak, így az éves szintű növekedés nagyobb lett. A meglepetést a dohánytermékek árának további emelkedése okozta, a többi termékkörben az áremelkedések – és egyes esetekben csökkenések – megfeleltek a várakozásoknak. Az év hátralevő részében a jelenlegi szint körül ingadozhat az infláció, az év végére az üzemanyagok magas decemberi bázisára miatt visszasüllyedhet 2,5 százalék alá. Így idén éves átlagban 2,4 százalékos inflációra számítunk.

Jövő év elején az idei áfacsökkentések elmúló hatását ellensúlyozza a további termékekre és szolgáltatásokra bevezetni tervezett áfacsökkentések, valamint az üzemanyagárak idei év eleji magas bázisa, így az infláció 2 százalék közelébe süllyedhet, azonban év közben az infláció már fokozatosan megközelítheti, a jövő év negyedik negyedévétől pedig meg is haladhatja a 3 százalékos inflációs célt, éves átlagban pedig 2,7 százalék lehet jövőre az infláció. A gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése miatt az infláció nagyobb gyorsulást is mutathat, ugyanakkor fékezheti az áremelkedést a tartósan alacsony olajárak és az ugyancsak tartósan alacsony importált infláció is. A jövő évi inflációra lefelé mutató kockázatot jelenthet a háztartási energiaárak esetleges csökkentése. Emiatt a jegybank egyelőre középtávon nem kényszerül a monetáris kondíciók szigorítására, így a monetáris tanács továbbra is tartósan lazán tarthatja a monetáris kondíciókat nem-konvencionális eszközök használatával.

inflacio_szept.png

Szólj hozzá

infláció KSH Suppan Gergely