Jól teljesít az ipar


2017. okt 06. írta: Takarék

Messze a várakozások felett, 6,8 százalékkal bővült az ipari termelés augusztusban az egy évvel ezelőttihez képest. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint az igen jelentős megugrást a járműgyártás okozta, így beigazolódott, hogy az ipari termelés júliusi megtorpanását egyes hazai autógyárak nyári leállása okozta.

Az adatok összhangban állnak szinte minden hazai és számunkra lényeges német konjunktúra mutatóval, csakúgy, mint a kifejezetten robusztus, minden várakozást felülmúló német ipari megrendelésekkel.

A következő hónapokban ismét magasabb ütemre kapcsolhat az ipari termelés részben a tavalyi alacsony bázis, részben újabb kapacitások üzembe helyezése és fokozatos felfutása miatt (élelmiszeripar, gumiipar, elektromos autó akkumulátor gyártás), részben pedig az egyre erősebb európai konjunktúra hatására, amit tükröz, hogy történelmi csúcs közelében maradt a német Ifo index, valamint szintén történelmi csúcsot döntött a hazai ipari bizalmi index.

Az ipari termelést a kirobbanó építőipari konjunktúra is támogathatja. Idén 5 százalék feletti növekedésre számítunk az iparban (szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva 6 százalékos, mivel idén kevesebb munkanap van a tavalyi évhez képest). Lényegesebb gyorsulásra 2018-ban számít az elemző, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások (Audi, Mercedes) lépnek üzembe. A konjunktúramutatók alapján az ipari termelés akár szignifikánsan gyorsabban is növekedhet.

autos-technology-vw-multi-storey-car-park-63294.jpeg

Szólj hozzá

ipar KSH Suppan Gergely