Nőtt a kiskereskedelmi forgalom augusztusban


2017. okt 04. írta: Takarék

A várakozásokhoz közeli mértékben, 4,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom augusztusban Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint, ami gyorsulás az előző hónapban mért 4,1 százalékos növekedéshez képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,9 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,7 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene - adta hírük a statisztikai hivatal.

Az elemző kommentárja szerint az idén várhatóan 10 százalék feletti reálbér növekedés, az év első hónapjaiban 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban – részben a némileg gyengébb tavaly év végi bázis miatt is - tovább gyorsulhat a kiskereskedelmi forgalom bővülési üteme. Így idén 4,5 százalékos növekedésre számítunk a kiskereskedelemben, amit jövőre hasonló mértékű növekedés követhet.

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások év vége felé várható átadási hulláma is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani.

Augusztusban 2010 átlagához képest 22,1 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom.

pexels-photo-533353.jpeg

Szólj hozzá

ksh kiskereskedelmi forgalom Suppan Gergely