Erőteljesen nőtt a hitelezés augusztusban


2017. okt 04. írta: Takarék

A lakáshitelek kihelyezése 33 százalékkal, a személyi kölcsönöké 46 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, a vállalati nettó hiteltranzakciók pedig 2008 óta nem látott szintre értek – adta hírül a portfolio.hu a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján.

Immár a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek piacra dobásának is lehetett szerepe abban, hogy a fix kamatozású lakáshitelek olcsóbbak lehettek.

Az MNB adatai szerint a júniusi csúcstól elmaradó, de a júliusánál nagyobb szerződéskötéseket hozott augusztus a háztartások esetében.

A lakáshitelek új kihelyezése a tavaly augusztusit 33 százalékkal múlta felül, így 63 milliárd forintra rúgott, ami elmarad a 2006-2008 közötti időszak augusztusi értékétől, de meghaladja a 2005-ös adatot.

A személyi kölcsönök új kihelyezése még nagyobb mértékben, 46 százalékkal nőtt, banki forrásaink szerint azonban ennek nagy része is valamilyen módon lakásszerzéshez kapcsolódó hitelfelvétel.

Bár a személyi kölcsönök drágábbak a lakáscélú hiteleknél, előnyük a gyors hitelfelvétel lehetősége és az, hogy nincs szükség ingatlanfedezet bevonására.

Egyértelműen nettó hitelfelvevővé vált a lakosság: augusztusban 30 milliárd forinttal több hitelt vettünk fel, mint amennyit törlesztettünk.

lakhitel_aug.PNG

Szólj hozzá

hitelezés MNB