KSH: emelkedtek a bérek júliusban


2017. sze 20. írta: Takarék

A várakozásokat kissé alulmúlva, 13,1 százalékkal nőttek a bruttó bérek júliusban, a képzett munkaerő egyre fokozottabb hiánya, a bérmegállapodások és a költségvetési életpályák hatására – kommentálta a Központi Statisztikai Hivatal friss adatait Horváth András, a Takarékbank elemzője.

A bruttó átlagkereset júliusban 290 500 forint volt, így a nettó átlagkereset 193 100 forintot tett ki családi adókedvezmények nélkül, míg a kedvezményt figyelembe véve nettó 200 900 forint volt. A nettó bérek szintén 13, 1 százalékkal emelkedtek, így a reálbér-növekedés 11,6 százalék volt.

A makrogazdaság és a monetáris politika szempontjából kiemelten fontos mutató, a versenyszféra rendszeres bérnövekedése 12,6 százalékra gyorsult az előző havi 12,3 százalékról, a közszféra bruttó bérei is kiugró ütemben, 15,2 százalékkal emelkedtek, míg a közfoglalkoztatottak nélkül számolva a növekedés 11,6 százalék volt. A nemzetgazdaságban a közfoglalkoztatás nélkül, alkalmazottként foglalkoztatásban állók száma 2,6 százalékkal nőtt júliusban, a versenyszféra létszámnövekedése 2,3 százalék volt, míg a közszférában 1,3 százalékkal nőtt ugyanezen létszám az előző év azonos hónapjához képest. Így a gazdaság folyamatosan el tud mozdulni egy egészségesebb foglalkoztatási szerkezet irányába, mivel gyorsabban nő a versenyszféra létszáma.

A szakértő várakozása szerint az idén 13 százalék körüli mértékben nőhetnek a bérek a bérmegállapodás, a minimálbérek 15 százalékos, a garantált bérminimum 25 százalékos növelése, valamint az egyre fokozottabb szakemberhiány miatt. Ez a növekedési ütem várhatóan a 2018-as évben is kitart, a szakemberhiány, illetve a 8 és 12 százalékos további bérminimum-emelés okán.

Így a várt 2,3 százalékos éves infláció mellett 10 százalékot meghaladó reálbér-növekedés lehet az idén, míg 2013-tól 2017 végéig összesen 31 százalékkal, közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 35 százalékkal nőhetnek a reálbérek.

Felfelé mutató kockázatot jelent, hogy egyes hiányszakmákban gyorsuló ütemű bérnövekedésre lehet számítani a következő időszakban, lásd az építőipari bérek 30 százalék körüli jelenlegi növekedési üteme. Az elmúlt hónapokban folytatott bértárgyalások – egyes esetekben kétszámjegyű megállapodások – is ezt tükrözik, miközben egyes ágazatokban folytatódik az életpályamodellek bevezetése, illetve a turizmusban és a kiskereskedelemben már 240 ezer forintos bérminimumról zajlanak egyeztetések.

julius_berek_ksh.png

Forrás: KSH, TakarékBank előrejelzés

Szólj hozzá

bérek KSH Horváth András béremelkedés