Takarékbank: A hazai foglalkoztatottak száma nyáron elérhette a 4,5 millió főt


2017. sze 19. írta: Takarék

A legfrissebb munkaerőpiaci adatok alapján 62 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma. Ez a szám Horváth András, a Takarékbank elemzője szerint a nyár végére 4,5 millió főig emelkedhet és 3,7 százalékig csökkenhet a munkanélküliségi ráta. Az elemzővel a GAZDASÁG TV készített interjút.

A munkaerőhiányról szóló folyamatos hírek ellenére a magyar gazdaság – a dolgozni szándékozó inaktívak, a közfoglalkoztatottak, a külföldre ingázók és a munkanélküliek számát tekintve – továbbra is közel 700 ezer fős munkaerő-tartalékkal rendelkezik. Figyelembe kell venni azonban, hogy a fenti csoportok egy részének a foglalkoztathatósága meglehetősen problémás, így érdemi beavatkozások szükségesek ahhoz, hogy megjelenjenek a nyílt munkaerőpiacon. Továbbá a közszférából több tízezer magasan képzett munkavállaló versenyszférába való átvezetésére lenne szükség az egészségesebb hazai foglalkoztatási szerkezet érdekében, ahogy a közszféra munkavállalóinak száma az utóbbi hónapokban már minimálisan csökken.

A foglalkoztatás bővülésének az eddigiekhez való lassulása arra utal, hogy egyre kevesebb a szakképzett, aktívan bevonható potenciális munkavállaló a magyar munkaerőpiacon és a foglalkoztatottság kezdi elérni a csúcsát a munkaerő jelenlegi képzettségi szintjén. Így még inkább hangsúlyosabbá válik az oktatás fejlesztése és az, hogy a leszakadó rétegeket mindenáron bevonják az oktatásba, amennyiben a magyar gazdaság fel kíván zárkózni a fejlett európai gazdaságok foglalkoztatási szintjéhez.

A hazai foglalkoztatottak száma a nyár végére megközelítheti a 4,5 millió főt. Várhatóan tovább csökken a munkanélküliek száma. A nyár végére 3,7 százalékig mehetett le a munkanélküliségi ráta, míg éves átlagban 4,1 százalék lehet ez az arány. A képzett munkavállalók hiánya lassíthatja a bővülést, de ez egyben a termelékenység és a hatékonyság fokozását, illetve a munkaerőt kiváltó beruházások felfuttatását kényszeríti ki a vállalkozásoknál, ami támogatja mind a bérek, mind a GDP erőteljesebb bővülését. A foglalkoztatás és a reálbérek kiemelkedő növekedése pedig tovább ösztönzi a lakossági fogyasztást és a beruházásokat.

20170830_mti_g0368.jpg

Szólj hozzá