25 százalékkal nőtt a kártyás fizetési forgalom a második negyedévben


2017. sze 19. írta: Takarék

A fizetési kártyás vásárlási forgalom 25 százalékkal emelkedett a második negyedévben, meghaladva minden korábbi növekedési ütemet - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján.

A jegybank adatai szerint a hazai pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett számlák száma a korábbi időszakokhoz hasonló, mintegy 10,4 millió darab volt, az elsődlegesen fizetési célra használt forint számlák száma pedig 6,6 millió. A hazai kibocsátású fizetési kártyák közel 9 milliós darabszáma alig változott, az első negyedévhez képest 43 ezerrel nőtt. Tovább emelkedett az érintőkártyák aránya, az első fél év végén már a hazai kártyák mintegy 68 százaléka rendelkezett ezzel a funkcióval.

A 92 ezer fizikai elfogadóhelyen 119 ezer terminál üzemelt, számuk 5 százalékkal nőtt az első negyedévhez viszonyítva, és 79 százalékuk már alkalmas az érintéses fizetések lebonyolítására.

A hazai kibocsátású kártyákkal belföldön 1066 milliárd forint összértékben mintegy 152 millió darab vásárlási tranzakciót bonyolítottak le a kártyatulajdonosok az idén a második negyedévben. A vásárlási forgalom 86 százaléka történt betéti kártyák használatával mind a tranzakciók darabszámát, mind az értékét tekintve. A betéti kártyás forgalom 27 százalék körül bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva darabszámban és értékben egyaránt, a hitelkártyák esetében 13, illetve 15 százalék volt a növekedés.

Az érintéses fizetések térnyerése is folytatódott, a 99 millió tranzakció összértéke 546 milliárd forint volt a második negyedévben, ami az előző év azonos időszakához képest 72 százalékos, illetve 2,1- szeres növekedés.

bankkartya_jpg.jpg

 

Szólj hozzá