Először adták át a Magyarország Legszebb Birtoka díjat


2017. sze 18. írta: Takarék

Első alkalommal adták át a Magyarország Legszebb Birtoka díjat Velencén szombaton, az elismerést Somodi Ferenc nyerte el -- számolt be az agrotrend.hu. A Tekeresvölgyi Birtok lett a Kistermelői családi birtok kategória győztese 2017-ben, a Kategóriatámogató a TAKARÉK.

A gálaesten - a verseny utolsó fordulójaként - a zsűri titkos szavazással választotta meg a kategóriagyőztesek közül azt a birtokot, amely idén Magyarország legszebb birtoka lett. A díjat a Bács-Kiskun megyei Somodi Ferenc kapta, aki harminchektáros alma-, szilva- és kajszi-gyümölcsültetvényen gazdálkodik. A Takarék támogatta a Kistermelői családi birtok kategóriát, amelyben a Tekeresvölgyi Birtok vehette át az elismerést.

birtok.jpg

A további díjazottak: az Állattenyésztés kategóriában a Szántó 2000 Kft., a borászatiban a Koch Borászat, a Gyümölcs- és szőlőtermesztő kategóriában Somodi Ferenc, a kertészetbien Kerekes Tibor, a Szántóföldi növénytermesztő birtok kategóriában a Gárdonyi család, míg a közönség díját Takács János és családja nyerte el.

Az ünnepi eseményen Jakab István, a a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, mint a verseny fővédnöke úgy fogalmazott, hogy egy birtok nemcsak tulajdon, hanem kötelezettség is a közösség felé, felelősség a jövőért, a környezetünkért, szemléletformáló és hatása van az ott élők mindennapjaira.

Mátrai Zoltán főszervező elmondta: ez a díj a szemléletformálást is segíti, de jelzi azt is, hogy a társadalom megbecsüli a gazdálkodók munkáját, elismeri az erőfeszítéseiket.

Az idén mintegy 50 jelölés érkezett, a versenybe bárki ajánlhatott birtokot, legyen az kisgazdaság vagy nagyüzem. A jelölések június végi zárását követően 18 fős szakmai zsűri választotta ki kategóriánként azt a három versenyzőt, akit továbbjuttatott. A grémium – a kiírásnak megfelelően -- értékelte a szakmai megfelelőséget, a díszkertet, a fenntartható gazdálkodást, az együttműködést más társaságokkal, az épített környezetet, a higiéniai szempontokat, az innovációt, a környezetvédelmet, a megközelíthetőséget, a munkabiztonságot, a technikai felszereltséget, az átláthatóságot és az esztétikai megjelenést. Ezt követően a közönség a Facebookon részletesen is megismerkedhetett a 18 jelölttel és birtokaikkal, valamint lehetősége volt online szavazásra. A legtöbb szavazatot elért jelölt nyerte el a közönségdíjat.

A verseny második szakaszában a bírálóbizottság tagjai személyesen keresték fel a 18 kiválasztott birtokot, és az ott szerzett tapasztalat alapján döntöttek a kategóriák győzteseiről.

A mostani megmérettetés kezdeményezői az Év Agrárembere-díj szervezői voltak, akik fontosnak tartották, hogy a magyar mezőgazdaság agrárszakmai teljesítményét elismerő Év Agrárembere-díj mellett olyan elismerést is létrehozzanak, amely a szakmai, a minőségi szempontok mellett az esztétikát is figyelembe veszi.

A Magyarország Legszebb Birtoka díjat évenként adják majd át, lehetőséget teremtve ezzel arra, hogy évről évre felhívják a közönség figyelmét a vidék értékeire.

jiv_2457.jpgA Magyarország Legszebb Birtoka díj nyertese (középen) és kategória-győztesei 2017-ben. Fotó: agrotrend.hu

Szólj hozzá

agrár mezőgazdaság